Kopā uz Latviju: igauņi protestē pret akcīzes politiku

© Sputnik / Илона УстиноваМашины тронулись - акция "Автопробегом по акцизной политике" началась
Машины тронулись - акция Автопробегом по акцизной политике началась - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas neatkarības dienā simtiem valsts iedzīvotāju aizbrauca uz Latviju, tādējādi demonstrējot savu attieksmi pret valsts akcīzes politiku.

RĪGA, 26. februāris – Sputnik. Igaunijas svētku dienā daudzi igauņi piedalījās akcijā "Visi kopā uz Latviju!", raksta Sputnik Igaunija.

Tādējādi viņi nodemonstrēja savu negatīvo attieksmi pret akcīzes nodokļa pacelšanu alkoholam un degvielai. 24. februārī, no plkst. 8:30 no rīta kādā no supermārketu stāvvietām Lāgri sāka pulcēties akcijas dalībnieki, lai kopā doties uz kaimiņu Baltijas valsti un iegādāties tur preces un degvielu. Praktiski uz katra akcijas dalībnieka automobiļa jumta plivinājās Igaunijas un Latvijas valsts karogi. Šis pasākums tika sarīkots ar Facebook starpniecību, vairāk nekā astoņi tūkstoši Igaunijas iedzīvotāji pauda interesi par šo akciju.

© Sputnik / Илона УстиноваIgauņi protestē pret akcīzes politiku
Автопробегом по акцизной политике. Последние минуты перед отправлением - Sputnik Latvija
Igauņi protestē pret akcīzes politiku

Kā pastāstīja akcijas galvenais rīkotājs, Tartu iedzīvotājs Tāvi Leppiks, sākotnēji viņš pat nebija domājis, ka aicinājumam pievienosies tik daudz cilvēku. Viņš gaidīja ne vairāk par 100 dalībniekiem, taču izrādījās, ka ļoti daudzus cilvēkus Igaunijā uztrauc šī situācija, ka akcīzes tiek celtas pārāk ātri.

Pēc Leppika domām, tieši neaptverami lielo degvielas un alkohola akcīžu dēļ no valsts aizplūst nauda,piemēram, uz to pašu Latviju. Leppiks piebilda, ka mazie veikali pie dienvidu robežas ar kaimiņvalsti tiek slēgti, cilvēki paliek bez darba.

"Daudzi, kas piedalīsies akcijā, dosies uz Latviju, lai nopirktu sev alkoholu, taču mēs braucam uz turieni ne tikai pēc tā. Mēs vēlamies parādīt, ka neesam apmierināti ar akcīzes nodokļa situāciju Igaunijā," — paskaidroja Leppiks.

Igauņi protestē pret akcīzes politiku
Алкозаезд-2018 - Sputnik Latvija
Igauņi protestē pret akcīzes politiku

Akcijas rīkotājs tāpat pastāstīja, ka tika paveikts milzīgs darbs, lai iegūtu atļaujas no visu pilsētu rajonu pārvaldēm, kur pulcēsies protestētāji, turklāt ne tikai Igaunijā, bet arī Latvijā. Turklāt abu valstu varas iestādes, tostarp, policija un Ceļu departaments, ātri atsaucās un palīdzēja veikt visas nepieciešamās procedūras.

Kopumā gaidīja apmēram 2000 dalībnieku. Saskaņā ar Nodokļu un muitas departamenta datiem, pierobežas alkohola tirdzniecības dēļ 2017. gadā Igaunija nesaņēma akcīzēs apmēram 30 miljonus eiro.

Pēc Valkas mēra Venta Armanda Kraukļa domām, Igaunija slēpj zaudējumus no pierobežas alkohola tirdzniecības, patiesībā Igaunijas zaudējumi ir ievērojami lielāki.

Ziņu lente
0