Igaunija piešķirs militāriem mērķiem vairāk nekā divus miljardus eiro

© Foto : Estonian Defence ForcesJavelin
Javelin - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mazās miermīlīgās valsts aizsardzības izdevumu lauvas tiesa tiks atvēlēta jauna bruņojuma un munīcijas iegādei ārvalstīs.

RĪGA, 14. februāris — Sputnik. Otrdien, 13. februārī Igaunijas Aizsardzības ministrija publicēja valsts aizsardzības attīstības programmu periodam no 2019. līdz 2022. gadam. AM preses dienesta publicētie dati liecina, ka četru gadu laikā Igaunijas valdība iecerējusi ieguldīt aizsardzībā aptuveni 2,248 miljardus eiro, vēsta Sputnik Igaunija.

38% no šīs milzīgas summas tiks atvēlēti bruņojuma iepirkumiem, 29% — darbspēka apmaksai, 16% — saimnieciskiem izdevumiem un investīcijām, 9% — izlūkošanai un speciālām operācijām, 4% — infrastruktūras attīstībai un 4% — aizmugures dienestiem.

Amerikāņu karavīri mācībās. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
NATO snaiperi peldas pie Krievijas robežas

Igaunijas nodokļu maksātāju nauda tiks iztērēta rokas šaujamieroču un ložmetēju, infrasarkanās redzes iekārtu, aizsardzības līdzekļu un bruņuvestu, pašgājēju haubiču un lāzera orientācijas līdzekļu iegādei. Tāpat līdzekļi tiks atvēlēti pretgaisa radaru mobilizācijai, Gaisa operāciju centra celtniecībai, sešu jaunu rotu apbruņošanai, krasta apsardzes nostiprināšanai un mīnu traleru modernizācijai.

Igaunijas aizsardzības ministrs Jiri Luika paziņoja, ka aizsardzības attīstības jaunās programmas galvenais mērķis ir reāli cīņasspējīgas armijas izveide Igaunijā. "Ja armijā nav kaujinieku, vai, ja kaujiniekiem nav ieroču un munīcijas, tā nav cīņasspējīga," — Luiks paziņoja grūti apstrīdamu domu.

Igaunijas aizsardzības ministrs paziņoja, ka nav jēgas veidot uz papīra vienības, kuras ārēji izskatās itin labi, taču kurās nav reālu cilvēku, iemaņas un ekipējuma. "Tādas armijas attīstība būtu izšķērdība, bet izšķērdību mēs nevaram atļauties," — secināja Luiks.

Laikā no 2019. līdz 2022. gadam Igaunijas AM paaugstinās arī karavīru algas. Šo pasākumu plānots veikt tā, lai karavīru atalgojums par trešo daļu pārsniegtu vidējo algu Igaunijā.

Igaunijas armijas karavīrs - Sputnik Latvija
Igaunija laidīs klajā instrukciju iedzīvotājiem kara gadījumam

Aizsardzības spēku komandieris ģenerālis Riho Terrass paziņoja, ka karavīru algas palielināšanās ir ļoti svarīga. Viņš atgādināja, ka iepriekš karavīru algas celtas tikai 2013. gadā, un pēc tam tikai indeksētas, ņemot vērā inflāciju.

Aizsardzības ministrs pastāstīja, ka karavīru algas Igaunijā tiks celtas par 30%. AM kanclers Džonatans Vseviovs paziņoja, ka Aizsardzības spēku algu līmenim jābūt atbilstošam Igaunijas darba tirgum, kurā, pēc viņa vārdiem, pēdējā laikā algas pastāvīgi palielinās.

Pašlaik karavīru algas par ceturto daļu pārsniedz vidējo algu Igaunijā. Miera laikā Igaunijas Aizsardzības spēku skaitliskais sastāvs kopā ar jauniesaucamajiem, ierēdņiem un darbiniekiem nedaudz pārsniedz septiņus tūkstošus cilvēku.

 

Ziņu lente
0