Jaunie latvieši vairāk vēlas uzsākt savu biznesu, nekā lietuvieši un igauņi

© Sputnik / Динара НикифороваDizaina Tirgus
Dizaina Tirgus - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 25 gadiem saprot, ka šodien ražošanu var burtiski iekārtot mājas apstākļos un tirgot caur internetu, tādēļ izvēlas tirdzniecību un ražošanu.

RĪGA, 13. februāris — Sputnik. Latvijas jaunieši vairāk nekā lietuvieši un igauņi vēlas un plāno nodarboties ar savu biznesu, liecina SEB bankas aptaujas rezultāti. Galvenās nozares, kurās jaunieši saskata potenciālu, — tās ir tirdzniecība, ražošana un māksla.

Saskaņā ar pētījuma datiem, Latvijā 40% jauniešu vecumā no 18 līdz 25 gadiem vēlas nodarboties ar uzņēmējdarbību, kamēr Lietuvā tādu ir tikai 30%, savukārt Igaunijā vispār 24%.

Maize. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latvijas maiznīca pārceļas uz Igauniju konflikta ar ierēdņiem dēļ

Saskaņā ar aptaujas datiem, visvairāk sava biznesa uzsākšanas gribētāju ir Latvijā — jauniešu vidū, kuri vēl studē, un 44% no tiem plāno izvēlēties uzņēmējdarbību algota darba vietā vai arī apvienot abus nodarbinātības veidus. Vismazāk uzsākt savu biznesu vēlas tie jaunieši, kuriem ir pastāvīgs darbs un regulāri ienākumi (34%).

Noskaidrojās, ka 47% vīriešu un tikai 35% sieviešu vēlas uzsākt savu biznesu. Vērts atzīmēt, ka visvairāk izteikta vēlme uzsākt savu biznesu vērojama to cilvēku vidū, kuri dzīvo Rīgā un Rīgas reģionā.

Kā paziņoja SEB bankas valdes loceklis Arnis Škapars, par vispopulārākajām nozarēm Latvijas jauniešu vidū kļuva tirdzniecība un ražošana, jo šobrīd iespējams iekārtot ražošanu burtiski mājas apstākļos un veikt tirdzniecību internetā.

"Šodien nosūtīt savu preci var uz jebkuru valsti, un mēs redzam, ka Latvijā paliek arvien vairāk uzņēmumu, kas darbojas pēc šādas pieejas. Prieks, ka jaunieši saprot, cik mazs ir Latvijas tirgus un cik svarīgi uzreiz domāt par eksportu," paziņoja viņš.

Škapars uzsvēra to faktu, kas trešajā vietā pēc popularitātes izrāvusies mākslas un izklaides nozare. Viņš uzskata, ka, tā kā Latvijā ir daudz talantīgu cilvēku, šai nozarei ir liels potenciāls.

Igaunijā jaunieši saskata potenciālu tādās nozarēs kā profesionālā, zinātniskā un tehniskā nozare (juristi, dizaineri, arhitekti, fotogrāfi, pētnieki un t.t.), IT un tirdzniecība. Lietuvā par populārākajām nozarēm jauniešu vidū kļuva tirdzniecība, māksla un izklaides, IT.    

Ziņu lente
0