Lietuva uzskata Kaļiņingradu par "kaulu Eiropas aizsardzības sistēmas kaklā"

© Sputnik / Сергей Орлов / Pāriet pie mediju bankas"Iskander
Iskander - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija nostiprinot militāro klātbūtni pie rietumu robežām ar mērķi iebiedēt un izolēt Baltijas valstis no NATO aizsardzības sistēmas, ir pārliecināts Lietuvas Seima deputāts Laurīns Kašjūns.

RĪGA, 6. februāris — Sputnik. Lietuvas politiķis Laurīns Kašjūns nosaucis par "kaulu Eiropas aizsardzības sistēmas kaklā" Kaļiņingradu, kur Krievija izvieto raķešu kompleksus "Iskander". Pēc viņa domām, valdībai ir "jāatsperas" pret 2% atskaitījumiem aizsardzībai un katru gadu šiem mērķiem jāpiešķir aizvien vairāk naudas.

5. februārī Krievija dislocēja Kaļiņingradas apgabalā operatīvi taktiskos raķešu kompleksus "Iskander", kuri var izmantot kodolgalviņas, un pieņēmusi lēmumu par to pastāvīgu dislokāciju, ziņojis Lietuvas aizsardzības ministrs Raimunds Karoblis. Krievija apstiprināja šo informāciju.

Gaisa desanta vienības izlūko rajonu mācībās Rietumi 2017 - Sputnik Latvija
El País: Krievijai ir pamats just draudus

Lietuvas Seima deputāts Laurīns Kašjūns (frakcija "Tēvijas savienība-Kristīgie demokrāti"), komentējot informāciju par Krievijas "Iskanderu" ierašanos Kaļiņingradā, paziņoja, ka Krievija esot nospraudusi mērķi izolēt Baltijas valstis no NATO aizsardzības sistēmas un nospraust savu ietekmes zonu.

"Dažu gadu laikā Kremlim izdevies pārvērst Kaļiņingradu par kaulu Eiropas aizsardzības sistēmas kaklā. Mērķis ir izolēt Baltijas valstis no NATO aizsardzības sistēmas, biedēt Rietumeiropas mierīgās valstis ar militarizācijas un Realpolitik perspektīvu un uzspiest tām līgumus, kuros būtu iekļauta Krievijas "ietekmes zonu" koncepcija," — klāsta deputāts savā lapā Facebook.

Viņaprāt, šajā situācijā vienīgā izeja esot apturēšana.

"NATO spēku nostiprināšana Baltijas valstīs un tas, ka 2% IKP aizsardzībai ir tikai "grīda", no kuras mums jāatsperas," — skaidro Kašjūns.

Viņš cer, ka arī citi politiskie spēki Lietuvā apzināsies aizsardzības nozīmi un "pielīdzinās aizsardzību izglītībai vai veselības aprūpei un apstiprinās ierosinājumu konsekventi ik gadus palielināt Lietuvas aizsardzības sistēmas finansējumu".

Kapitolijs - Sputnik Latvija
Eksperts: ASV vēlas grozīt kodollīdzsvaru pasaulē

Iepriekš Baltijas valstis un Polija jau vairākkārt paudušas bažas sakarā ar operatīvi taktisko kompleksu "Iskander" pārvietošanu uz Kaļiņingradas apgabalu.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, komentējot šos izteikumus, pavēstīja, ka lēmums par raķešu kompleksu "Iskander" pārvietošanu uz Kaļiņingradas apgabalu pieņemts NATO destruktīvo darbību rezultātā, un KF prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs atzīmēja, ka Krievijas raķetes atradīsies Kaļiņingradā līdz brīdim, kad Krievija būs pārliecināta, ka netiek plānota pret Krieviju vērstas PGA sistēmas izveide Eiropā. Pie tam Maskava ne vienu reizi vien ir uzsvērusi, ka Krievija nav iecerējusi uzbrukumu nevienai NATO valstij, un aliansē tas ir labi zināms.    

Ziņu lente
0