Kas Lielbritānijā tīmbildings, tas Latvijā militāra provokācija

© Sputnik / Виталий Аньков / Pāriet pie mediju bankasStraikbols
Straikbols - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija meklē jauniešus Baltijā, kuriem patīk ieroči, džudo un militārās spēles mežā, un audzina viņos disciplīnas un svešas ideoloģijas izjūtu, lai iedragātu demokrātiju, apgalvo The Washington Post žurnāliste.

RĪGA, 20. janvāris — Sputnik. Krievija izrāda "nebūt ne labu kaimiņu interesi pret straikbola krievvalodīgajiem spēlētājiem", kā arī pret šaušanas klubu locekļiem un cīņas mākslu cienītājiem Latvijā un Igaunijā. Krievu speciālisti iestājas dažos šo valstu klubos kā treneri, mācot to locekļiem "rīcības taktiku specvienības sastāvā", raksta amerikāņu avīze The Washington Post, tekstu krievu valodā tulkoja InoSMI.

Izdevuma žurnāliste Anna Apelbauma apgalvo: Krievija ir gatava izmantot jebkādus līdzekļus, lai "iedragātu demokrātiju un iesētu neuzticību" rietumvalstīs. Baltijas valstīs, kur dzīvo ievērojams krievvalodīgo skaits, Krievija var ietekmēt ar savu "aģentu" ievešanu dažādos sporta klubos, kur nodarbojas ar tuvcīņām un šaušanu, raksta žurnāliste.

Straikbola  komanda - Sputnik Latvija
Airsoft turnīra organizatorus izsūtīja no Latvijas

"Krievu speciālisti, kuri uztur sakarus ar militārpersonām un pat ar specdienestu, iestājas dažos šo valstu klubos kā treneri, mācot to locekļiem "rīcības taktiku specvienības sastāvā". Cīņas klubi, kur notiek "Sistēmas" apmācības, kā sauc praktisko krievu pašaizsardzības mākslu un roku cīņu, atklāti reklamē savu darbu Igaunijas galvaspilsētā Tallinā," teikts rakstā.

Žurnāliste saskatīja arī draudus Latvijas un Igaunijas nacionālajai drošībai straikbola spēlē.

"ASV un Lielbritānijā peintbolu un straikbolu ar tā reālistiskajiem ieročiem, kuri šauj ar nekaitīgām plastmasas lodītēm un krāsu, spēlē bērnu dzimšanas dienās, kā arī kompānijā, kad ir jāsaliedē kolektīvs. Taču šādām spēlēm var parādīties arī konkrētāks, militarizētāks raksturs. Eiropas austrumu robežās par tām zināmā mērā ieinteresējusies Krievija," raksta Apelbauma.

Viņa atzīmē, ka Latvijas varas iestādes "bija ārkārtīgi nobiedēti ar to krievu iespējamajiem sakariem ar izlūkdienestu, kuri decembrī ieradās viņu valstī, lai tiesātu straikbola spēles, un deportēja viņus, nosaucot ieplānoto pasākumu par "militāro taktisko mācību".

Apelbauma atzīmē, ka vēl pirms dažiem gadiem par šādiem pieņēmumiem visi vienkārši pasmietos, taču pēc Krimas atgriešanās Krievijas sastāvā situācija kardināli mainījās.

Latvijā tuvcīņu klubus sasaistīja ar politiķiem

Apmēram analoģiska satura raksts tika publicēts Latvijā. Anonīms pētījuma autors InfoPretestība.lv/InfoResistance.lv lapā apgalvo, ka Krievija izmanto sporta tuvcīņas savu politisko interešu virzībai Latvijā, vēsta Baltnews.lv.

Pēc autora domām, krievu jauniešu sporta nodarbības, tostarp, sporta tuvcīņas, apdraud nacionālo drošību.

Savu secinājumu apstiprināšanai autors veido loģisku shēmu.

Тренировка команд по страйкболу - Sputnik Latvija
Latvijā aizturēti straikbola turnīra organizatori no Krievijas

Sporta tuvcīņu pasaule jau no padomju laikiem bija slēgta joma, puslegāla, tās līderiem ir konspirācijas iemaņas. Pēc PSRS sabrukuma par daudzu klubu vadītājiem un treneriem kļuva bez darba palikušie armijas un specdienestu veterāni. Latvijas klubi ir cieši saistīti ar Krievijas klubiem, pat informācija par tiem biežāk tiek sniegta krievu valodā un tikai dažreiz latviešu valodā. Rīgā treneru un apmācāmo vidū arī vairāk ir krievu. Pusaudžiem, kuri apgūst sporta tuvcīņas, māca disciplīnas un paklausības izjūtas, kā arī svešādā Latvijas ideoloģija, apgalvo autors.

Rakstā tiek minēti tuvcīņu tiešo sakaru piemēri ar prokrieviski noskaņotiem politiķiem. Tā, piemēram, viens no "Kikboksa akadēmijas" dibinātājiem nosaukts Latvijas Krievu savienības partijas pārstāvis Jurijs Petropavlovskis. Pie tās pašas sporta sabiedrības, apgalvo raksta autors, pieder Jurijs Vasiļjevs, kurš ievēlēts Stopiņu novada domē no "Saskaņas centra".    

Ziņu lente
0