Igauniju un Somiju gaida līgums ar Krieviju par gāzesvadiem

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasGāzesvada izbūve. Foto no arhīva
Gāzesvada izbūve. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas un Somijas gāzes vada Balticconnector izbūve paredz, ka konstrukcija krustosies ar Krievijas "Ziemeļu straumes" cauruļvadiem. Pusēm nāksies noslēgt vienošanos.

RĪGA, 6. janvāris — Sputnik. Igaunijas valsts uzņēmumam Elering un Somijas Baltic Connector nāksies uzsākt pārrunas ar Krievijas Nord Stream 2 un noslēgt vienošanos par gāzes vadu krustošanos, vēsta Sputnik Igaunija.

Krievijas gāzes vads "Ziemeļu straume 2", kas radījis strīdus un domstarpības ES valstu vidū, tiks izbūvēts Baltijas jūras dibenā līdzās jau esošajai līnijai un savienos Krievijas un Vācijas krastus. Savukārt Igaunijas un Somijas cauruļvads Balticconnector, kurš pēc ES stratēģiskās ieceres un pārsvarā par ES naudu pārtrauks Somijas "enerģētisko izolāciju", tiks izvilkts Baltijas jūras dibenā un, protams, šķērsos Krievijas esošās caurules un topošo gāzesvadu.

Труба для Северного потока - 2 - Sputnik Latvija
Politika
Nosalt, lai iezāģētu Krievijai: Polija biedē Eiropu ar "Ziemeļu straumi - 2"

Iepriekš Elering informēja, ka izraudzīts cauruļu piegādātājs Balticconnector un noteikta citu projektā iesaistīto uzņēmumu darbība. Cauruļvadu plānots uzbūvēt līdz 2020. gadam.

Portālam Sputnik Igaunija kompānijas Nord Stream 2 preses dienests paskaidroja, ka tamlīdzīgas situācijas tiek uzskatītas par ikdienišķām un paredz vienošanos par cauruļvadu krustošanos. Tātad Igaunijas valsts operatoram Elering un Somijas Baltic Connector nāksies uzsākt pārrunas ar kolēģiem un vienoties par to, kur un kā krustosies trīs gāzesvadi. Ja minētās kompānijas nenodibinās kopuzņēmumu, nāksies noslēgt divas vienošanās.

Tikai bizness, nekādas politikas

Nord Stream 2 nesaskata nekādas grūtības šādu vienošanos noslēgšanai, taču pagaidām kompānija nav saņēmusi nekādus oficiālus pieprasījumus no Somijas un Igaunijas. "Taču, protams, ja ir vēlēšanās, problēmas var radīt pat tur, kur to nav," — atzīmēja Šveicē dislocētās Krievijas kompānijas pārstāvis jautājumā par šķēršļiem, ko rada gāzesvada pretinieki.

Ziemeļu straume 2 - Sputnik Latvija
Eiropas Komisija: "Ziemeļu straume 2" var kaitēt gāzes tranzītam
Dažādas ES valstis gāzesvada "Ziemeļu straume 2" projektu uztver neviennozīmīgi, un sabiedroto vidū rodas domstarpības. Projekta pretinieki, par kuru līderi kļuvusi Polija, apgalvo, ka Krievijas cauruļvads ir nelietderigs no Eiropas enerģētiskās stratēģijas viedokļa, palielina Eiropas atkarību no Krievijas gāzes piegādēm un atņem Ukrainai gāzes tranzītā gūstamo peļņu.

Iepriekš izskanējuši arī apgalvojumi, ka "Gasprom" un tā partneru projekts kaitē Baltijas ekoloģijai, var skart Otrā pasaules kara laiku ķīmisko ieroču nogremdēšanas vietas un sagādāt citas nepatikšanas.

Tātad labais un "pareizais" Igaunijas un Somijas gāzesvads Balticconnector atšķirībā no "nepareizā un nejaukā" Krievijas un Vācijas gāzesvada "Ziemeļu straume 2" ir apkārtējai videi nekaitīgs, zem ūdens izskatās dabiski un skaisti, un ir ļoti noderīgs visai Eiropai. Protams, gan pa vienu, gan pa otru cauruļvadu plūdīs viena un tā pati Krievijas gāze, taču šis fakts nekādi neaizēnos dažās Eiropas galvaspilsētās pieņemtos "pareizo" un "nepareizo" gāzesvadu identifikācijas eiropeiskos principus. 

Ziņu lente
0