Simtiem tūkstošu igauņu zaudējuši savas sociālo tīklu paroles

© Sputnik / Asatur EsayancReģistrācija Facebook
Reģistrācija Facebook - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par incidentu ziņoja Igaunijas Valsts informācijas sistēmas departamenta Negadījumu nodaļa.

RĪGA, 16. decembris — Sputnik. Sociālo tīklu profilu paroļu noplūde skarusi gandrīz 200 tūkstošus Igaunijas iedzīvotāju, vēsta Sputnik Igaunija ar atsauci uz Igaunijas Valsts infosistēmas departamenta informāciju (RIA).

Piektdien iestāde paziņoja, ka iepriekš nozagtās kriptogrāfiski šifrētās paroles pirms divām dienām tika uzlauztas.

"Paziņojums par paroļu noplūdi tika saņemts pirms gada vai pusotra gada. Toreiz mēs informējām visas iestādes par paroļu hešu noplūdi un nepieciešamību būt gataviem tam, ka kāds tās atšifrēs un uzzinās īstās paroles, savukārt aizvakar mēs uzzinājām, ka kāds to izdarījis — atšifrējis paroļu hešus un noskaidrojis īstās paroles," — paziņoja RIA pārstāvis Klaids Mēgi.

Viņš uzsvēra, ka iestāde atkārtoti ziņojusi par notikušo Igaunijas iestādēm un organizācijām — kopumā uzlaušana skarusi apmēram 200 tūkstošus cilvēku, kuru elektroniskais pasts reģistrēts nacionālā domēna serverī un beidzas ar.ee. Turklāt katrai iestādei tika nosūtīts uzlauzto paroļu īpašnieku e-pasta adrešu saraksts.

ID-card - Sputnik Latvija
Igaunija neatklāj zaudējumu summu no ID karšu krīzes

Saskaņā ar iestādes datiem, uzlauzto datu bāzē atrodamas paroles no igauņu profiliem Linkedin, MySpace, Twitter, Dropbox, Gmail un Yahoo. Speciālisti domā, ka cietušo skaits uzlaušanas rezultātā varētu palielināties, jo daudzi neizmanto domēnu.ee. Drošības nolūkos iestāde iesaka ne tikai periodiski mainīt profilu paroles, bet arī izmantot atšķirīgas paroles dažādos profilos.

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, novembrī vairāk nekā 700 tūkstoši igauņu cieta elektronisko personas apliecību nepilnību rezultātā. Valdības lēmums apturēt ID karšu darbību noveda pie daudzām problēmām algu un pensiju saņemšanas jautājumos. Ziņas par konstatētajiem trūkumiem sistēmā, kura tika uzskatīta par drošu, iedragāja Igaunijas imidžu kā jaunāko IT tehnoloģiju valsti.

Latvijas varas iestādes plāno ieviest obligātās iedzīvotāju elektroniskās identifikācijas kartes (eID) līdz 2022. gadam. Gaidāms, ka ID karte būs obligāta visiem Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem, kuri būs sasnieguši 15 gadu vecumu. Turklāt pasi varēs izmantot pēc vēlēšanās, piemēram, braucieniem uz valstīm, kur elektroniskā karte nav atzīta par personu apliecinošu dokumentu.

Ziņu lente
0