Lietuvas premjers iestājās pret karu ar padomju pieminekļiem

Padomju karavīru pieminekļis
Padomju karavīru pieminekļis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sauļus Skvernelis atzīmēja, ka politiķiem, kuri piedāvā nojaukt pieminekļus kultūras personām, pirmām kārtām būtu jāatceras par savu padomju pagātni.

RĪGA, 8. decembris — Sputnik. Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis uzskata cīņu ar padomju pieminekļiem par neproduktīvu.

Šonedēļ Lietuvas parlamenta konservatīvās partijas "Tēvijas Savienība — kristīgie demokrāti" locekļi reģistrēja Seimā likuma projektu "Par komunisma un citu totalitāro ideoloģiju propagandas aizliegšanu publiskajā telpā".

Антакальнисское кладбище 22 июня 2016 года - Sputnik Latvija
Lietuvā vēstures interesentiem izrakstīja sodu par sarkanarmiešu atlieku apbedīšanu

Saskaņā ar politiķu ieceri, likumprojektam ir jāskar ēkas, pieminekļus, piemiņas uzrakstus, laukumus, skvērus un pat prēmiju un pasākumu nosaukumus. Saskaņā ar to, visus pieminekļus un uzrakstus, kuri "neatbilst vēstures taisnībai", — tādi kā "šeit atdus Lietuvas atbrīvotāji" — būs jānovāc vai jānomaina uz "neitrāliem".

Viļņas varas iestādes tāpat apspriež iespēju pārdēvēt dažas ielas un laukumus, kuri nosaukti par godu rakstniekiem un sabiedrības personām, kuri strādāja padomju varas laikos.

Pēc Skverneļa domām, pieminekļu nojaukšana, it sevišķi to, kuri veltīti mākslas personībām, neizskatās pārāk pievilcīgi. Premjers atzīmēja, ka politiķiem, kuri ievieš piedāvājumus sakarā ar pieminekļiem, jāsāk ar sevi. Viņiem bija no sākuma jāpadzen no savām rindām visus, kas strādāja padomju sistēmā un saņēma privilēģijas, un pēc tam jau jāceļ šādi jautājumi.

Iepriekš intervijā Skvernelis atzīmēja, ka cīņa ar "komunisma pazīmi" neietilpst Lietuvas varas galvenajos uzdevumos. Pēc viņa sacītā, no padomju pagātnes pārdzīvojumiem cilvēkus ir jāatbrīvo kopienām un vietējām pašvaldībām.    

Ziņu lente
0