Igaunija neatklāj zaudējumu summu no ID karšu krīzes

© ODD ANDERSEN / AFPID-card
ID-card - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunija nesteidz publicēt zaudējumu summu, ko radīja nacionālo ID karšu sistēmas krīze.

RĪGA, 2. decembris – Sputnik. Saskaņā ar Policijas un robežsardzes departamenta padomnieka Kajas Kirhas sacīto, valsts sagatavojusi zaudējumu atlīdzināšanas prasību ID karšu izgatavošanas kompānijai. Taču, prasības summa pagaidām netiek saukta, vēsta Sputnik Igaunija.

"Šobrīd mēs aprēķinam izdevumus un izstrādājam savu tiesisko pozīciju, taču nosaukt noteiktu zaudējumu summu pagaidām mēs nevaram,"- pēc ERR informācijas teica Kirha.

Valsts valdība 2. novembra sēdē pieņēma lēmumu apturēt ID karšu sertifikātu darbību, kuras tika izsniegtas pēc 2014. gada oktobra. Šādu soli varas iestādes izšķīrās spert, balstoties uz jaunajām liecībām par Igaunijas ID karšu sistēmas trūkumiem: kā noskaidroja eksperti, personas datu zādzības risks ir daudzkārt lielāks, nekā domāts sākumā. Nedrošu ID karšu sertifikātu darbība tika pārtraukta 4. novembra naktī.

Riska grupā iekļuva apmēram 760 tūkstoši dokumentu. Par ID karšu atjaunošanu var neraizēties tie, kam dokuments tika izsniegts līdz 2014. gada 16. oktobrim, kā arī cilvēki, kuri izmanto ID karti tikai kā ceļojumu personību apliecinošu dokumentu un neizmanto tās iespējas internetā.

Visiem karšu īpašniekiem, kuras izsniegtas pēc 2014. gada 16. oktobra, ir jāatjauno sava dokumenta sertifikāti līdz 2018. gada 31. martam. To var izdarīt gan ar distances atjaunināšanas palīdzību, gan Policijas un robežsardzes departamenta apkalpošanas birojos.

Ziņu lente
0