Lietuvā vēstures interesentiem izrakstīja sodu par sarkanarmiešu atlieku apbedīšanu

© Sputnik / Александр ЛиповецАнтакальнисское кладбище 22 июня 2016 года
Антакальнисское кладбище 22 июня 2016 года - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sākotnēji par Lietuvas atbrīvošanu bojāgājušo sarkanarmiešu pieminekli tika paredzēts nojaukt – Lietuvas varas iestāžu neapmierinātību izraisīja zvaigzne uz pieminekļa.

RĪGA, 30. novembris – Sputnik. Lietuvas Kultūrmantojuma departaments izrakstīja 1 500 eiro sodu organizācijai "Aizmirstie karavīri", kas apglabāja brāļu kapā izrakumos atrastas sešu Sarkanās armijas cīnītāju mirstīgas atliekas, vēsta NTV.

"Mums nosodīja par to, ka mēs esot pārkāpuši esošo Lietuvas likumdošanu par ārzemju karavīru apbedīšanu Lietuvas Republikas teritorijā. Es nesaprotu, kā PSRS pilsoņi, kuri dienēja Sarkanajā armijā, kuri atbrīvoja Lietuvu, kļuva par ārzemju militārpersonām?" — pateica meklējumu organizācijas līderis Viktors Orlovs.

Viņš atzīmēja, ka sods nav tas sliktākais variants. Sākotnēji tika paredzēts nojaukt pieminekli, nomainot to ar informatīvu uzrakstu. Lietuvas ierēdņu neapmierinātību izraisīja padomju zvaigzne uz pieminekļa.

"Vecumvecais stāsts par padomju simbolikas izmantošanu un mirstīgo atlieku nelkumīgo apglabāšanu turpinājās — pieminekļa uzstādīšana esot nelikumīga, neskatoties uz visiem saskaņotajiem dokumentiem," — paskaidroja Orlovs.

Polijā sākta 1945. gadā celtās Uzvaras Kolonnas demontāža - Sputnik Latvija
Video
Polijā sākta 1945. gadā celtās Uzvaras Kolonnas demontāža

Pēc viņa sacītā, organizācija "Aizmirstie karavīri" apstrīdēs sodu. Izredzes uzvarēt pastāv, jo Lietuva pati pārkāpj savu likumdošanu, uzsvēra Orlovs. Viņš paskaidroja, ka pārapbedīšana tika veikta pirms četriem gadiem, savukārt likums par šādu pasākumu saskaņošanu ar Lietuvas ĀM tika pieņemts tikai pirms gada.

Cīņa ar bojāgājušo padomju karavīru pieminekļiem Baltijas valstīs notiek jau ilgu laiku. Oktobra beigās, Lietuvā, Biržu rajonā, pie padomju karavīru pieminekļiem parādījās plāksnītes ar norādi, ka uzraksti uz pieminekļiem "neatbilst vēstures patiesībai".

Uz plāksnītēm pie memoriāliem, tika norādīts: "Padomju Savienības karavīru apbedījumu vietas ir kultūras mantojuma objekti. Padomju laika ideoloģiskie uzraksti neatbilst vēstures patiesībai."

Karu ar pieminekļiem šobrīd veic arī Polijā. Nesen tajā stājās spēkā dekomunizācijas likums, kurš ļauj demontēt padomju karavīru pieminekļus.

Ziņu lente
0