"Gazprom" informē, par kādām cenām Baltija un Polija pērk gāzi no ASV

© Facebook/Lietuvos energijaGāzes transporta kuģis ved pirmo SDG kravu uz Lietuvu
Gāzes transporta kuģis ved pirmo SDG kravu uz Lietuvu - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Gazprom" gāzes eksporta vidējā cena Eiropā šī gada pirmajos 9 mēnešos sasniegusi 190 dolārus par 1000 kubikmetriem, bet amerikāņu SDG Eiropai izmaksā 265-295 dolārus.

RĪGA, 26. novembris — Sputnik. "Gazprom" salīdzinājis ASV sašķidrinātās dabas gāzes cenas, kas tiek piegādāta Eiropai, un pa cauruļvadiem piegādātās Krievijas gāzes cenas. Aptuvenās aplēses liecina, ka ASV piegādātā SDG ir pusotru reizi dārgāka, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz RIA Novosti.

Aprēķini liecina, ka ASV sašķidrinātās dabas gāzes piegādes cenas 2017.-2018. gada ziemas periodā sastādīs 265-295 dolārus par 1000 kubikmetriem, paziņoja "Gazprom" valdes priekšsēdētāja vietnieks Aleksandrs Medvedevs intervijā kompānijas korporatīvajam žurnālam. Šī summa ir daudz lielāka nekā Krievijas gāzes pašreizējās un prognozējamās cenas Eiropas sadales centros. Medvedevs paskaidroja, ka Krievijas gāzes vidējā cena ir aptuveni 190 dolāri par 1000 kubikmetriem.

Igaunijas, Lietuvas un Latvijas premjerministri apspriedē par SDG termināļa celtniecību Baltijā - Sputnik Latvija
Latvija domā pārāk lēni: Baltijas valstis nav vienojušās par SDG

"Tādējādi SDG piegāde no termināla ar tālāku pārdošanu Eiropā nodara zaudējumus gāzes pircējiem," — Medvedeva teikto citēja RIA Novosti.

Tomēr vairākas Eiropas valstis noslēdz līgumus par SDG piegādi no ASV, neskatoties uz tās augstākajām cenām, jo cenšas diversificēt piegādes avotus. Piemēram, 22. novembrī Polijas uzņēmums PGNiG paziņoja, ka parakstīts līgums ar kompāniju Centrica par SDG piegādēm. Kontrakts noslēgts uz pieciem gadiem un paredz līdz 9 tankkuģu piegādi ar sašķidrināto gāzi. Tas ir pirmais vidēja termiņa kontrakts SDG piegādei no ASV uz Centrāleiropu un Austrumeiropu, iepriekš notika tikai atsevišķas piegādes.

Pie tam sašķidrinātās dabas gāzes cena nekad netiek atklāta, Baltijas valstu un Polijas valdības, kuras cenšas atteikties no darījumiem ar "Gazprom", vienmēr apgalvo tikai to, ka amerikāņu SDG tiek iegādāta par konkurētspējīgu cenu.

ASV dabasgāzi ir izdevīgi pārdot Āzijā

Lielākā daļa ekspertu ir vienisprātis: ASV dabasgāzei pievilcīgākie ir Āzijas un Dienvidamerikakas tirgi, kur prognozēts augstāks cenu līmenis nekā Eiropā, pastāstīja Medvedevs.

Здание компании Газпром - Sputnik Latvija
Sašķidrinātās gāzes gaidās: Latvijā par 75% pieaugusi gāzes iegāde no "Gazprom"

Pie tam Ķīnā amerikāņu SDG nevar konkurēt ar Krievijas gāzi, Medvedevs ir pārliecināts.

"Jautājumā par piegādēm Ķīnā svarīgākais ir tas, ka mums ir kontrakts, saskaņā ar kuru "Gazprom" piegādās Ķīnai 38 miljardus kubikmetru gāzes 30 gadu laikā no 2019. gada decembra. Vēl vairāk, svarīgi ir ņemt vērā Ķīnas ģeogrāfisko un infrastruktūras specifiku, kā arī transporta izmaksas valsts iekšienē. Ziemeļaustrumos un galvaspilsētas reģionā — tie ir Krievijas gāzes patēriņa galvenie centri, kas tiks piegādāta pa austrumu maršrutu, — amerikāņu SDG nevarēs ar mums konkurēt," — teica Medvedevs.

Ziņu lente
0