Baltkrievija nesteidz mainīt Baltijas ostas pret Krievijas ostām

© Sputnik / Vitaliy Ankov / Pāriet pie mediju bankasNaftas kompānija. Foto no arhīva
Naftas kompānija. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltkrievijas Nastas kompānija turpinās naftas produktu eksportu caur Baltijas ostām – atbilstoši līgumi ar termiņu līdz 3-5 gadiem jau ir noslēgti.

RĪGA, 24. novembris — Sputnik. Baltkrievija nesteidz novirzīt savu eksportu no Baltijas ostām, Baltijas Naftas kompānija (BNK) noslēdza ar Lietuvas dzelzceļiem (Lietuvos geležinkeliai) trīs gadu līgumu naftas un naftas produktu pārvadājumiem, vēsta Baltic Course.

Dzelzceļa kompānija neatklāj līgumā paredzētos kravu pārvadājumu apjomus, skaidrojot to ar komercnoslēpumu.

Rīgas osta - Sputnik Latvija
Baltkrievija apsolīja Latvijai neatņemt visu savu tranzītu

No šī gada janvāra līdz oktobrim Lietuvos geležinkeliai ienākumi sastādīja 359,2 miljonus eiro — par 7,5% vairāk, nekā tajā pašā periodā pērn. Šogad kravu pārvadājumi, salīdzinot ar pērno gadu, palielinājušies par 8,3% — līdz 43 miljoniem tonnu.

Iepriekš tika ziņots, ka Baltkrievija grasās turpināt eksportu arī caur Latviju. BNK un Latvijas WT OIL Terminal īpašnieki noslēdza līgumu par savstarpējo darbu Baltkrievijas naftas produktu pārkraušanas darbu organizēšanas nozarē Rīgas Brīvostā. Pārkraušanas apjoms sastādīs ne mazāk kā 1 miljonu tonnu — jau 2016. gadā BNK noslēdza ar Novopolockas NPR tumšo naftas produktu pārdošanas līgumu norādītājā apjomā piegādei uz Woodison Terminal (ietilpst WT OIL Terminal) 2018.-2022. gadā, kas redzams Baltkrievijas kompānijas gada atskaitē.

Baltkrievijas naftas kompānijai ir pārkraušanas līgumi ar 12 termināliem 7 ostās. Faktiski tās ir visas Baltijas ostas: Klaipēda (termināli Kroviniu Terminals, Klaipedos Nafta), Ventspils (SIA Ventspils Nafta Terminals, Ventall), Rīga (T2, SIA Woodison Terminal, B.L.B. Baltijas Terminals), Mūga (OU Vesta Terminal Tallinn) un Tallina (DEKOIL OU).

Rīgas osta - Sputnik Latvija
Rīgas osta aicina skolēnus piedalīties radošajā konkursā

Šī gada augustā Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņoja par nepieciešamību savienot naftas piegādes Baltkrievijas NPR ar izstrādāto naftas produktu transportēšanu caur Krieviju. Saskaņā ar aptuvenajiem aprēķiniem, Baltkrievija eksportē apmēram 12 miljonus tonnu naftas produktu gadā.

Krievijas Enerģētikas ministrija septembra vidū ziņoja, ka veic darbus Baltkrievijas naftas produktu eksportieru piesaistē Krievijas ostās, tostarp, uz tarifu pazemināšanas rēķina apkalpošanai ostās un RŽD tarifiem kravu pārkraušanai.

Savukārt Baltkrievijas vicepremjers teica, ka Baltkrievijas naftas kravu eksporta plūsmu pārorientēšana ir atkarīga no ekonomikas. Pēc viņa sacītā, ja tas būs vismaz par kapeiku izdevīgāk par Baltijas ostu piedāvājumiem, Minska to izdarīs.

Ziņu lente
0