Lauksaimnieki Skandināvijā un Baltijā lūdz palīdzību ES

© Sputnik / Sergey MelkonovПоле с овсом
Поле с овсом - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Septembra beigās Baltijas valstīs un Somijā bija novākti tikai 30-65% graudu, rapša un citu lauksaimniecības kultūru. Lauksaimnieki lūdz Eiropas Komisijas palīdzību.

RĪGA, 19. oktobris — Sputnik. Oktobra sākumā vairākas lauksamniecības organizācijas no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Somijas, Zviedrijas un Dānijas vērsās pie Eiropas komisāra lauksaimniecības un lauku attīstības jautājumos Fila Hogana ar lūgumu nekavējoties meklēt atbalsta iespējas fermeriem lietavu rezultātā cietušajos reģionos, vēsta Baltic Course.

Kartupeļu ražas novākšana - Sputnik Latvija
Lauksaimnieki atstāj kartupeļus uz lauka

No Latvijas vēstuli eirokomisāram parakstīja Zemnieku Saeimas priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja-Burmistre, Latvijas lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs un Latvijas zemnieku federācijas priekšsēdētāja Agita Hauka.

Maira Dzelzkalēja-Burmistre uzsvēra, ka situācija ir ļoti smaga, jo līdz septembra beigām Baltijas valstīs un Somijā novākti 30-65% graudu, rapša un citu lauksaimniecības kultūru. Ievāktās ražas kvalitāte ir zema.

Plūdi - Sputnik Latvija
Kāpēc meteorologi nespēj prognozēt plūdus Latgalē

Viņa norāda, ka visā reģionā iesēto ziemāju platības ir ievērojami mazākas nekā parasti, tātad nākamgad potenciālā raža arī būs mazāka. Lauksaimniecības politikā ir paredzēti atbalsta mehānismi krīzes situācijās. Diemžēl praksē tās nedarbojas, tāpēc lauksaimnieki lūdz nodrošināt mehānismus, kas darbotos reāli, nevis teorētiski un tikai uz papīra.

Indulis Jansons uztraucas, ka spēcīgā lietus sekas būs jūtamas vēl vairākus gadus. Edgars Treibergs pauda bažas par zemnieku saimniecību iespējām pildīt saistības kredītiestāžu priekšā. Oktobra sākumā Latvijas zemkopības ministrs Jānis Dūklavs informēja Filu Hoganu par kritisko situāciju, kādā nonākuši daudzi zemnieki pēc augusta un septembra lietavām Latgalē, Vidzemē un Sēlijā. Eirokomisārs solīja izvērtēt iespējas un sniegt atbalstu.

Ziņu lente
0