Lietuvas prezidente par izjauktajām dzelzceļa sliedēm: pietiek melot

CC0 / pexels / Железная дорога
Железная дорога - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas valdībai ir jāsamazina finansiālie un reputācijas zaudējumi pēc Eiropas Komisijas lēmuma sodīt "Lietuvos gelezinkeliai", paziņojusi Daļa Grībauskaite.

RĪGA, 12. oktobris — Sputnik. Dzelzceļa sliežu posma atjaunošana uz Reņģi Latvijā, "droši vien ir neizbēgama", savukārt Eiropas Komisijas (EK) piespriestā soda apmēru varētu samazināt tikai tiesā, paziņoja Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite intervijā Lietuvas radio.

Lietuvas prezidente paziņoja, ka pašreizējā valdība un uzņēmuma "Lietuvos gelezinkeliai" vadība rīkojušies pasīvi, un Lietuvas galvenajam mērķim ir jābūt finansiālā un reputācijas zuduma samazināšanai.

"Diemžēl mēs redzam, ka arī pašreizējā valdība nesteidz meklēt risinājumus, taču tie būs vajadzīgi. Noliegt, censties izvairīties, kā rīkojās iepriekšējā valdība, censties publiski melot, ka viss ir kārtībā, ka darbs rit un viss būs labi, — tādu metodi mēs vairs nevaram izmantot," – teica Grībauskaite.

Prezidente nepieminēja, vai Lietuva pārsūdzēs Eiropas Komisijas spriedumu – lēmums par to jāpieņem Ministru kabinetam.

Dzelzceļa iecirkni starp Mažeiķu pilsētu Lietuvā un Reņģi Latvijā Lietuva demontēja 2008. gadā, aizbildinoties ar remontu, kas nav noslēdzies pat desmit gadus vēlāk. 20 kilometrus garais dzelzceļa iecirknis iedragāja Latvijas tranzītu un ļāva Klaipēdas ostai palielināt kravu apgrozījumu, jo tas ir īsākais ceļš no Mažeiķu naftas pārstrādes rūpnīcas uz ostām Latvijā un Igaunijā.

Зилупский железнодорожный пограничный пункт - Sputnik Latvija
Brisele noteikusi soda naudu Lietuvai par sliežu demontāžu uz Latviju

2011. gadā Polijas uzņēmums Orlen, kas kontrolē Mažeiļu rūpnīcas kravas plūsmas un piegādā degvielu Latvijai, iesniedza sūdzību EK, apsūdzot "Lietuvos gelezinkeliai" (Lietuvas dzelzceļu) negodīgā konkurencē. 2013. gada martā EK sāka oficiālo izmeklēšanu, kuras rezultātā Lietuvas uzņēmumam tika piespriests sods 27,87 miljonu eiro apmērā, turklāt tika uzlikta saistība atjaunot ceļus.

Lietuvas amatpersonas pārkāpumu neatzīst un apgalvo, ka dzelzceļa iecirknis 2008. gadā tika izjaukts drošības apsvērumu dēļ, un būtiskas izmaiņas transporta joslās nav notikušas.

Ziņu lente
0