SDG termināls Klaipēdā nepieņem darbā lietuviešus

© ShareAmericaГазовоз "Independence" и танкер "LNG"
Газовоз Independence и танкер LNG - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Norvēģijas kompānija Hoegh, ar kuru Lietuva noslēgusi līgumu par gāzes glabātavas kuģa Independence nomu, atsakās pieņemt darbā vietējos iedzīvotājus. Lietuvas Jūras kapteiņu asociācijas vadītājs ir pārliecināts, ka speciālisti ir atrodami uz vietas.

RĪGA, 11. oktobris — Sputnik. Lietuvas peldošais termināls Independence nenes valstij nekādu labumu, jo tajā nav gandrīz neviena lietuviešu speciālista, raksta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz Rubaltic. Terminālā, kas Viļņai nepieciešams cīņā par "enerģētisko neatkarību", pārsvarā strādā norvēģi, horvāti, latvieši un citu valstu iedzīvotāji. Par to intervijā vietējai avīzei Klaipėda pastāstīja Lietuvas Jūras kapteiņu asociācijas pārstāvji.

Igaunijas, Lietuvas un Latvijas premjerministri apspriedē par SDG termināļa celtniecību Baltijā - Sputnik Latvija
Latvija domā pārāk lēni: Baltijas valstis nav vienojušās par SDG

Vietējo speciālistu trūkums nav novērojams, vienkārši viņi netiek pieņemti darbā uz kuģa, bet Lietuvas varasiestādes nevar ietekmēt norvēģu lēmumu, ir pārliecināts Lietuvas Jūras kapteiņu asociācijas vadītājs Juozs Lieponis. Viņš pastāstīja, ka jūrnieki strādā uz tankkuģiem, gāzes transporta kuģiem, daudzi lietuvieši strādā naftas atradnēs visā pasaulē.

Pie tam investīciju kompānijas "Alpari" vecākais analītiķis Romāns Tkačuks uzskata, ka runa nav par to, ka sašķidrinātās dabasgāzes tehnoloģijas pārvalda neliels skaits cilvēku. "Trūkst speciālistu, jo SDG tehnoloģija ir mūsdienīga, to pārvalda tikai neliels skaits cilvēku visā pasaulē, tāpēc visus vadošos posteņus acīmredzot ieņem norvēģi, bet vienkāršajam darbaspēkam, iespējams, lētāk ir noalgot horvātus vai dienvidvalstu iedzīvotājus," – stāsta Tkačuks. Analītiķis paskaidroja, ka sākotnēji termināls izmantots ar mērķi "nosist cenu" Krievijas gāzei. Daļēji šis mērķis sasniegts, jautājums ir tikai par to, ar kādu cenu. Zināms, ka SDG termināla noma Lietuvai izmaksā 170 tūkstošus eiro dienā, gadā – vairāk nekā 61 miljonu eiro. Turklāt Independence atrodas Klaipēdas ostā ar Singapūras karogu.

Гастарбайтер, архивное фото - Sputnik Latvija
Ar ko var nodarboties viesstrādnieks Latvijā

Projektētās slodzes apstākļos caur terminālu saņemto tūkstoš kubikmetru gāzes pašizmaksa pieaug par 16 dolāriem tikai uz nomas rēķina vien. Independence reālā slodze nepārsniedz 40%, tātad nomas izdevumi dubultojas un 1000 kubikmetri izmaksās vismaz par 30 dolāriem vairāk. Tiem jāpieskaita regazifikācijas, administratīvie un citi izdevumi.

Kapteiņu savienība brīdina: kad Viļņa pieņems lēmumu izpirkt kuģi, tā vienkārši riskē zaudēt kontroli pār to. Neviens nevar garantēt, ka norvēģu noalgotie darbinieki vēlēsies turpināt darbu uz kuģa, kad tas pāries Lietuvas īpašumā. Iespējams, kompānija aicinās speciālistus no Independence darbam citos terminālos, un Lietuvai nāksies meklēt un apmācīt jaunus darbiniekus, raksta Rubaltic.

Ziņu lente
0