Lietuva – fermeriem: naudas nav, griezieties pēc palīdzības Briselē

© pixabayРазлившаяся река
Разлившаяся река - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Premjerministrs Sauļus Skvernelis ieteica valsts fermeriem, kuri cieta no lietusgāzēm, vērsties Eiropas Savienībā, jo Lietuvai nav naudas zaudējumu atlīdzināšanai.

RĪGA, 30. septembris – Sputnik. Valsts valdībai praktiski nav naudas finanšu palīdzības sniegšanai fermeriem, kuri cietuši no lietusgāzēm Lietuvā, raksta Sputnik Lietuva.

Наводнение и коровы - Sputnik Latvija
Lauksaimnieki aprēķina zaudējumus no plūdiem Latgalē

Saskaņā ar pirmajiem vērtējumiem fermeru zaudējumi varētu sasniegt apmēram 40 miljonus eiro. Lietuva plāno izsludināt ārkārtas stāvokli lauksaimniecībā visā valstī.

"Situācija ir ļoti sarežģīta, ne vien sakarā ar ražas novākšanu, bet arī ar rudens sēju, jo šobrīd cilvēki nevar iziet uz laukiem. Faktiski zaudējumi atspoguļosies uz nākamā gada ražas," — teica Lauksaimniecības palātas direktors Sigits Dimaitis.

Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis, viesojoties vienā no cietušajiem rajoniem, teica, ka ilgā lietus dēļ ievērojams fermeru skaits nonākuši nedzirdētā situācijā, taču valdība darīs visu iespējamo, lai palīdzētu viņiem.

"Nepieciešamo "birokrātisko" risinājumu daļā viss tiek gatavots un būs izdarīts," — atzīmēja Skvernelis. "Kas attiecas uz valdības rezervēm, diemžēl to atlikumi nav pietiekoši, taču mēs varam izmantot arī šo naudu," —uzrakstīja premjerministrs savā Facebook lapā.

Viņš aicināja fermerus vērsties Eiropas Komisijā un solīja nepieciešamības gadījumā aizbraukt kopā ar viņiem.

"Jums arī ir jāizmanto šī iespēja. Nepieciešamības gadījumā es braukšu uz Briseli kopā ar fermeriem, lai vienotos par kompensāciju," — atzīmēja viņš.

Lai izvairītos no līdzīgām problēmām nākotnē, viņš piedāvāja valdībai kopā ar fermeriem izveidot Risku fondu. Nākotnē, pēc viņa teiktā, sausuma, lietusgāžu vai citu postījumu gadījumā, fermeru zaudējumi varētu kompensēt Fonds.

Pēc kompensācijām EK, iespējams, griezieties ne tikai Lietuva, bet arī Latvija, Igaunija un Somija, kas arī cietušas no neparasti stiprajām lietusgāzēm.

Ziņu lente
0