ES negarantē Rail Baltica finansējumu iepriekšējā apjomā

© Foto : EDZL / RailbalticaRail Baltica
Rail Baltica - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ES apņēmās nodrošināt projekta Rail Baltica būvdarbu finansējumu 85% apmērā laikā no 2014. līdz 2020. gadam, taču vēl nav zināms, cik liela summa tiks piešķirta noslēguma posmā.

RĪGA, 23. septembris — Sputnik. Jautājums par līdzekļu piešķiršanu dzelzceļa Rail Baltica būvdarbiem pēc 2020. gada tiks izlemts pārrunās par ES finansiālo plānu nākamajam periodam, paziņoja eirokomisāre Violeta Bulka, vēsta ERR.

Viņa norādīja, ka patlaban Baltijas valstīm jāparūpējas par jau piešķirto līdzekļu apgūšanu.

"Protams, mēs sekosim mūsu (finansēšanas — red.) modeļiem, it īpaši dzelzceļu jomā. Ceru, ka Rail Baltica tiks īstenots laikus un šī finanšu perioda iespējas tiks izmantotas pilnā mērā," — paziņoja Bulka.

Pēc viņas vārdiem, dzelzceļa maģistrāles būvdarbu tālāka finansēšana tiks apspriesta ES finanšu stratēģijas ietvaros. Viņa pauda pārliecību, ka pārrunās piedalīsies arī Latvijas, Lietuvas un Igaunijas pārstāvji.

Patlaban Eiropas Komisija nodrošina Rail Baltica finansējumu 85% apmērā, taču Baltijas valstis raizējas par to, ka ES varētu samazināt piešķiramos līdzekļus, ņemot vērā Lielbritānijas izstāšanos no ES un migrācijas krīzi.

Rail Baltica projekta vizualizācija - Sputnik Latvija
Eiropas Komisija piedāvājusi Rail Baltica tikai trešo daļu summas

Ekonomiskā analīze, kas tika iesniegta forumā Rail Baltica Global Forum 2017, liecina, ka projekta īstenošanai nepieciešamā summa sastāda 5,8 miljardus eiro. Briseles apsolītais finansējums laikā no 2014. līdz 2020. gadam sastāda 1,2 miljardus eiro.

Patlaban Baltijas valstis un kopuzņēmums RB Rail AS ir saņēmuši divas dotācijas Rail Baltica būvdarbu pirmajam periodam — 633 milj. eiro. Šovasar projektam tika piešķirti 110 milj. eiro, nevis summa, ko pieprasīja Baltijas valstis — 313,3 milj. eiro.

Plānots, ka dzelzceļš Rail Baltica savienos Rietumeiropas valstis ar Baltijas vastīm caur Varšavu, Viļņu, Kauņu, Rīgu, Tallinu un tālāk — ar prāmja palīdzību — ar Somiju.

Vienošanās par Rail Baltica celtniecību tika parakstīta 31. janvārī Tallinā Baltijas valstu premjerministru tikšanās laikā. To apmeklēja arī ES priekšsēdētājs Donalds Tusks. 

Ziņu lente
0