Bloomberg: ECB politika varētu kaitēt Baltijas valstīm

© REUTERS / Juan MedinaECB prezidents Mario Dragi
ECB prezidents Mario Dragi - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Centrālās bankas zemās procentu likmes liek Baltijas valstīm ar bažām atcerēties pirmskrīzes periodu, taču bankas politikas maiņa varētu kaitēt Dienvideiropas valstīm.

RĪGA, 23. septembris — Sputnik. Vairākām eirozonas valstīm varētu nākt par ļaunu superliberālā finansiālā politika, raksta Bloomberg.

Inflācijas temps Baltijas valstīs ir augstākais eirozonā, un divkārt pārsniedz vidējo rādītāju. Šomēnes Lietuva sasniegusi augstāko rādītāju pēdējo sešu gadu laikā. Ekonomiskā izaugsme arī ir vērojama un, lai arī "pārkaršana" nav saskatāma, Igaunija, Lietuva un Latvija ar bažām atceras "bumus un kritumu" pirms 2008. gada krīzes.

Здание компании Газпром - Sputnik Latvija
Sašķidrinātās gāzes gaidās: Latvijā par 75% pieaugusi gāzes iegāde no "Gazprom"

Runa ir par Eiropas Centrālās bankas zemajām procentu likmēm un aktīvu iepirkumu programmu, kas vērsta uz deflācijas risku novēršanu un izaugsmes samazināšanu reģionā līdz 2%. Taču eirozonas valstu atšķirīgā ekonomiskā situācija nozīmē, ka tamlīdzīga politika nav piemērota visiem.

"Pārāk daudz stimulēšanas," — uzskata Mārtiņš Kazaks, Swedbank Latvijas nodaļas galvenais ekonomists. Viņš norāda, ka patlaban ir vairākas valstis, kam tā jasamazina, un ir valsts, kam tā vēl ir vajadzīga. Situācijā, ja tiks paceltas procentu likmes, iespējams šoks Dienvideiropā.

Uztraucas ne tikai ekonomisti. Eurobarometer sabiedriskā viedokļa aptauja liecina, ka lietuvieši visvairāk bīstas no inflācijas. Par cenu pieaugumu uztraucas 54% aptaujāto — vairāk nekā par terorismu un problēmām ar migrantiem.

ECB prezidents Mario Dragi oktobrī informēs par nākamo soli normalizācijas politikas ceļā. Sen bija laiks. 

Ziņu lente
0