Politika

Baltkrievijas AES noveda Baltijas valstu savienību pie daļēja sabrukuma

© Sputnik / Виктор ТолочкоAES būvdarbi Astravjecā
AES būvdarbi Astravjecā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Rosatom" neatlaidība izraisījusi jaunu nesaskaņu vilni Baltijas valstu attiecībās, dažiem novērotājiem radās šaubas pat par viņu vienotību.

RĪGA, 14. septembris — Sputnik, Pāvels Šipiļins. Ostroveckas AES būvniecība Baltkrievijā pēc ilgajām un grūtajām pārrunās, protestiem nesamierināmajās Baltkrievijas un Lietuvas sabiedrībās izgāja finiša taisnē. Pirmais reaktors sāks darbu 2019. gadā, otrais 2020. gadā.

Par galveno cīnītāju ar AES būvniecību kļuvusi Lietuva, jo stacija tiek būvēta 50 kilometru attālumā no Viļņas, stacijas ekspluatācijā tiks izmantots ūdens no Vilijas upes, kura tek cauri republikas galvaspilsētai. Tas protestētājos, kuriem nav labi zināmas elektroenerģijas ražošanas tehnoloģijas atomstacijās, izraisa bailes: Vilijas ūdens neizbēgami tiks piesārņots ar radioaktīvām vielām.

Lietuvas karogs - Sputnik Latvija
Lietuvas pārstāvim EK pārmesta "mīlestība pret BelAES"

Minska regulāri aicinājusi Viļņu nomierināties un nepolitizēt jautājumu. Diemžēl, saprātīgais aicinājums nesasniedza politiķu ausis. Jūlijā tikšanās laikā ar ASV viceprezidentu Maiklu Pensu Lietuvas prezidente Daļa Gribauskaite stingri paziņoja: "Amerikas demonstrētā ciešajai pozīcijai attiecībā uz Kremļa  ģeopolitiskajiem enerģētiskajiem projektiem ir svarīga nozīme jaunu draudu rašanās plānos — NATO robežu tuvumā nedrošās Baltkrievijas AES būvniecība Ostrovecā, kura var tikt izmantota arī kā nekonvencionāls ierocis."

Pēc mēneša malku ugunskurā piemeta bijušais Lietuvas prezidents Valds Adamkus, kurš neizvēloties izteicienus, nosauca staciju par kodolbumbu un metās virsū ar pārmetumiem Lietuvas varas iestādēm par nespēju pārliecināt Eiropas Savienības kaimiņvalstis par to, ka Baltkrievijas AES ir bīstama viņiem.

Taču es nesāktu kritizēt oficiālo Viļņu, jo tā cenšas kā var. Tiesa, visu šo gadu laikā, kamēr Lietuvas varas iestādes mēta šausmu vēstules kaimiņiem un Eiropas Savienībai, pamatīgi nobiedēt viņiem izdevās vienīgi savus iedzīvotājus. Beigās divas trešdaļas republikas iedzīvotāju uzskata, ka Ostrovecas AES rada draudus Lietuvas drošībai.

Baltkrievijas AES celtniecība Astravjecā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Kas nokritis, nav saplīsis: BelAES reaktora korpuss tiks izmantots Baltijas AES

Taču SAEA eksperti, kuri strādāja Baltkrievijā 2017. gada janvārī, paziņoja, ka valsts varas iestādes ņēmušas vērā visus iespējamos draudus stacijas projektēšanas gaitā. Viņi pat izanalizēja avāriju Fukušimas AES, Japānā. Speciālistu slēdziens: stacija ir uzticama, droša un nerada draudus ekoloģijai.

Viskompetentāko ekspertu atomenerģijas nozarē neatstāja iespaidu uz politiķiem: Lietuvas varas iestādes joprojām ir apņēmības pilni sarežģīt dzīvi Ostrovecas AES būvniekiem. Kad kļuva acīmredzams, kastacija tiks uzbūvēta, radās jauna ideja — boikotēt elektroenerģijas eksportu, kuru tā sāks ražot.

Augusta beigās Lietuvas parlamentā iesniegts Enerģētikas ministrijas izstrādātais plāna projekts, saskaņā ar kuru par Baltkrievijas un Krievijas elektroenerģijas tranzītu tiks ņemta papildus maksa. Turklāt, tajā ir atrodam piedāvājums vienoties ar kaimiņvalstīm par elektroenerģijas importa ierobežojumiem no jaunās AES.

Taču Latvijā un Igaunijā Lietuvas cīņa ar atomenerģētiku nekad nav izraisījusi entuziasmu. Pirms vizītes Baltkrievijā Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs paziņoja, ka viņa valstī netiek apspriests jautājums par Baltkrievijas elektroenerģijas boikotēšanu. Pēc viņa vārdiem, Latvija saprot Lietuvas raizes, taču AES drošības jautājumu apspriež ar Baltkrieviju.

Kodolbumba - Sputnik Latvija
Lietuvas eksprezidents: Krievija būvē "atombumbu" netālu no Viļņas

Kā rakstīja Deutsche Welle, Igaunija arī negrasās atbalstīt Lietuvu Baltkrievijas enerģijas blokādes uzsākšanā — tajā nav ekonomikas pragmatisma, un politiskais kaitējums diezgan konstruktīvajām Igaunijas un Baltkrievijas attiecībām izdarīts netiks.

Jāatzīst, ka Lietuvai no paša sākuma nebija perspektīvas atrast Eiropā sabiedrotos savai cīņai ar Ostrovecas AES. Jo tā nav vienīgā stacija, kuru "Rosatom" ceļ ES, un tieši ar tiem reaktoriem, kurus vēl 2011. gadā toreizējais republikas premjerministrs Andrjus Kubiļus vieglprātīgi nosauca par eksperimentāliem.

Ungārijā 2018. gadā sāksies AES "Pakš-2" būvniecība, te diviem jau strādājošiem blokiem pievienosies vēl divi. Valsts sāks eksportēt elektroenerģiju un pelnīt.

Pērnā gada janvārī Somijā notika svinīgā ceremonija sakarā ar izrakumu darba uzsākšanu laukumā, kur tiks izbūvēta Somijas AES "Hanhikivi". Tiešie stacijas būvniecības darbi ieplānoti, kā arī Ungārijā, 2018. gadā, ekspluatācijas uzsākšana komercnolūkos paredzēta 2024. gadā.

SAEA uzskata Krievijas reaktorus par ļoti izturīgiem un drošiem, tādēļ "Rosatom" būvē AES ne tikai Eiropā vai arī dzimtenē, bet arī visā pasaulē — Ķīnā, Bangladešā, Irānā, Indijā, Turcijā. Jau ir skaidrs, ka Lietuvai neizdosies pārliecināt Eiropas Savienību un pat tuvākos kaimiņus — Baltijas valstis boikotēt elektroenerģiju, kura nāks no Ostrovecas AES. Šodien visi ir iemācījušies skaitīt, kas ir izdevīgāks, un pieņemt ekonomiski saprātīgus lēmumus. Politiku nāksies atstāt uz labākiem laikiem.    

Ziņu lente
0