Baltijas valstis lūdz Le Monde nesaukt tās par bijušajām PSRS republikām

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas, Lietuvas un Igaunijas vēstnieki atgādina, ka 1940. gadā viņu valstis nav iestājušās PSRS brīvprātīgi, un pēc Padomju Savienības sabrukuma nav izveidotas no jauna – tās atjaunojušas neatkarību.

RĪGA, 9. septembris — Sputnik. Baltijas valstu vēstnieki Francijā nosūtījuši vēstuli franču avīzei Le Monde ar lūgumu turpmāk avīzes materiālos nesaukt viņu valstis par "bijušajām padomju republikām", vēsta Sputnik Igaunija.

Diplomāti vērsušies preses izdevumā pēc publikācijas, kas bija veltīts Somijai. Tajā bija redzama karte, kurā Latvija, Lietuva un Igaunija apzīmētas kā bijušās padomju republikas.

Ģedimina tornis Viļņā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Viedoklis
Neskaitās. Padomju nodarītais kaitējums Lietuvai nav sarēķināms

Latvijas vēstnieks Imants Lieģis, Lietuvas vēstnieks Dalis Čekolis un Igaunijas vēstnieks Alars Streimans savā vēstulē Le Monde galvenajam redaktoram norādīja, ka 1940. gadā viņu valstis nav iestājušās PSRS brīvprātīgi. Diplomāti vērsa viņa uzmanību arī uz to, ka Baltijas valstis nav izveidotas no jauna pēc Padomju Savienības sabrukuma — tās atjaunojušas neatkarību un deklarējušas savu valstu tiesību pārņemšanu.

Janvārī līdzīgu vēstuli diplomāti nosūtīja Vācijas medijiem. Lietuvas ĀM informēja, ka tā sagatavota, ņemot vērā ziņu portāla Zeit Online rubriku "Padomju Savienības namtojums". Portālam adresētajā vēstulē Latvijas, Lietuvas un Igaunijas vēstnieki Vācijā paziņoja, ka viņu valstis nokļuvušas PSRS sastāvā ne pēc labas gribas, turklāt lielākā daļa rietumvalstu, tostarp arī Vācija, nekad nav atzinušas Baltijas valstu okupāciju.

Latvija, tāpat kā citas Baltijas valstis, uzskata, ka laikā no 1940. līdz 1991. gadam tajās valdījusi PSRS okupācija. 2015. gada novembrī Baltijas valstu tieslietu ministri parakstīja sadarbības memorandu, kas paredz darbību koordināciju jautājumā par prasību izvirzīšanu Krieviji par "padomju okupācijas radīto zaudējumu" kompensāciju.

Krievija — PSRS tiesiskā mantiniece — kategoriski nepiekrīt šādai jautājuma interpretācijai. Krievijas valdība vairākkārt paziņojusi, ka ne par kādu okupāciju Baltijas valstīs no PSRS puses nevar būt ne runas.

Latvijas valdība novērtējusi padomju gados valstij nodarīto zaudējumu 185 miljardu eiro apmērā. Vēlāk Latvijas komisija palielinājusi šo summu līdz 300 miljardiem eiro

Ziņu lente
0