Reforma IT jomā pasargās ES iedzīvotāju personas datus no Google

© Sputnik / Михаил Фомичев / Pāriet pie mediju bankasVirietis pie datora. Foto no arhīva
Virietis pie datora. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Informācijas tehnoloģiju jomas speciālisti un Eiropas ierēdņi gatavojas vērienīgai reformai Eiropas internetā. Jauninājumu vidū – saistības dzēst ES iedzīvotāju personas datus pēc pieprasījuma.

RĪGA, 7. septembris — Sputnik. Tartu sākās informācijas tehnoloģiju speciālistu starptautiskā konference, kuras galvenais temats būs diskusija par reformām ES valstu elektronisko datu bāzu uzlabošanā. Par to informē Sputnik Igaunija, atsaucoties uz Igaunijas pārstāvniecības ES Padomē preses dienestu.

Mobilais tālrunis un klēpjdators. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Eksperti noskaidrojuši lietotāju konfidencialitātes ignorētājus tīmeklī

 Ar apsveikuma runu pie konferences dalībniekiem vērsās Igaunijas tieslietu ministrs Urmass Reinsalu.

Igaunijas Tieslietu ministrija uzaicināja piedalīties konferencē ekspertu lomā amerikāņu korporācijas Google informācijas politikas nodaļas vadītāju Ritu Balogu un Intel korporācijas darbinieku, galveno speciālistu konfidencialitātes jautājumos Rikardo Masuči. Savu viedokli par reformu paudīs arī Eiropas Komisijas pārstāvji.

2016. gada pavasarī Eiropas Parlaments apstiprināja jaunus datu aizsardzības noteikumus, kas stāsies spēkā 2018. gada maijā visā ES teritorijā. Jaunie personas un dažādu iestāžu un uzņēmumu datu aizsardzības un pārraides datu noteikumi atceļ līdz šim spēkā esošos ES dalībvalstu nacionālos tiesiskos aktus šajā jomā, kas ir atsevišķi katrai valstij. Jaunajā lēmumā atzīmēti trešo valstu interneta un telefonijas operatoru pienākumi, kas piedāvā preces vai pakalpojumus ES tirgū.

Google nāksies pakļauties

Google. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Eiropas Komisija gatavo jaunas nepatikšanas Google

Igaunijas Tieslietu ministrijas vicekanclers Kajs Hamonds šajā sakarā norāda, ka reforma paredz stingrākus noteikumus datu vākšanā, uzglabāšanā un nodošanā, tajā skaitā arī mijiedarbību ar ASV korporāciju Google šajā jautājumā.

Pēc viņa teiktā, jaunie noteikumi garantē, ka ES dalībvalstu pilsoņi varēs aizstāvēt savas tiesības uz personīgās informācijas dzēšanu no interneta: "Katru gadu simtiem tūkstošu lietotāju lūdz dzēst Google savus personiskos datus, tas nozīmē, kā konferencē diskutētās tēmas personīgi skar diezgan lielu cilvēku skaitu."

Konference norisinās laikā, kad Igaunijā izcēlies skandāls sakarā ar problēmām identifikācijas karšu lietotāju personas datu drošības jautājumā. Personas datu nodošanas jomā konstatētā problēma apdraud aptuveni 750 000 Igaunijas ID karšu un e-rezidenta karšu.

Ziņu lente
0