Politika

Lietuva gaida Krievijas telekanālu RTR Planeta un TVCi skaidrojumu

© CC BY-ND 2.0 / DavidTelevīzijas programmas noskatīšanās
Televīzijas programmas noskatīšanās - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas politiķa Vladimira Žirinovska vārdu dēļ iespējama Krievijas telekanālu RTR Planeta un TVCi darbības apturēšana Lietuvā.

RĪGA, 22. augusts — Sputnik. Iespējama Krievijas telekanālu RTR Planeta un TVCi darbības apturēšana Lietuvā, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz Lietuvas Televīzijas un radio translācijas komisiju (LRTK).

Pēc komisijas domām, kanālā RTR Planeta programmā "Vakars ar Vladimiru Solovjovu" un kanālā TVCi programmā "Tiesības zināt" konstatēta kūdīšana uz karu un naidu starp tautām un etniskajām kopienām. Saskaņā ar Lietuvas likumiem, tamlīdzīgas informācijas izplatīšana ir aizliegta, ziņo LRTK.

Televīzijas kanāla translācija. Ilustratīva fotogrāfija - Sputnik Latvija
Lietuvā uz mēnesi ierobežoja Krievijas "TV Centr" translēšanu

Piemēram, programmā kanālā "RTR Planeta" Krievijas politiķis Vladimirs Žirinovskis norādījis: "Nepieciešams izvirzīt ultimātu Baltijas valstīm, lai tās atvilktu visus NATO spēkus par 300 kilometriem no Krievijas robežām. Ja neatvilksiet, mēs spersim noteiktus soļus."

Uz programmas vadītāja jautājumu par to, kādi pasākumi tiks veikti, Žirinovskis atbildēja: "To viņi ieraudzīs vēlāk. No rīta, naktī atlidos dažas lidmašīnas."

"Tas ir otrais pārkāpums kanālā RTR Planeta pēdējo 12 mēnešu laikā," — atzīmēts LRTK ziņojumā.

RTR Planeta pārkāpumu dēļ komisija jau divas reizes apturējusi kanāla translāciju Lietuvā uz trim mēnešiem un vienu reizi uzdevusi iekļaut kanālu maksas programmu paketē.

Telekanāla Rossija ēka. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Telekanāls "RTR-Planēta" atgriežas Latvijā: ir pieprasījums

Kanāla TVCi translācija Lietuvā apturēta vienu reizi.

Saskaņā ar noteikto procedūru, LRTK ir jānodošina visām ieinteresētajām pusēm iespēju paust savu viedokli par pieļautajiem pārkāpumiem. Ja 15 dienu laikā kopš informācijas par pārkāpumu netiks panākta vienošanās par problēmas risinājumu, LRTK ir tiesīga noteikt sankcijas.

Secinājumus par kara un naida kurināšanu minētājās programmās apstiprinājis arī Aizsardzības ministrijas Stratēģisko komunikāciju un sabiedrisko sakaru departaments.

Iepriekš pēc LRTK lēmuma uz vienu mēnesi tika apturēta Krievijas telekanāla "TV Centr" translācija. Komisija paskaidroja, ka programmā "Notikumu centrā ar Annu Prohorovu" citu materiālu starpā bija reportāža par notikumiem Lietuvā 1991. gada 13. janvārī. Programmas sižetā izskanēja naratīvi "savējie šāva uz savējiem", "Lietuvas valdībā 1991 gadā bija nacionālisti", "1991. gadā Lietuvas valdība pavēlēja nogalināt krievvalodīgos pilsoņus". 

Ziņu lente
0