Uzņēmumiem Igaunijā draud jauna krāpnieciska shēma

© Rachel JohnsonDarbs pie datora. Ilustratīva fotogrāfija
Darbs pie datora. Ilustratīva fotogrāfija - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas valsts informācijas sistēmu departaments brīdinājis par internetā izplatītu krāpniecisku metodi, ar kuras palīdzību ļaundari mēģina izvilināt naudu no juridiskām personām.

RĪGA, 14. augusts — Sputnik. Igaunijas valsts informācijas sistēmu departamenta rīcībā esošā informācija liecina, ka valstī izplatās sekojoša shēma: uzņēmuma finanšu darbinieks saņem gramatiski pareizi sastādītu elektronisko vēstuli uzņēmuma vadītāja vārdā. Tajā norādīti bankas rekvizīti, bet tekstā — lūgums veikt starptautisku pārskaitījumu uz tekstā minēto rēķina numuru. Krāpnieki cer, ka grāmatvedis izpildīs vadītāja lūgumu, nepārbaudot datus, vēsta Sputnik Igaunija.

Saņemot aizdomīgu elektronisko vēstuli, Igaunijas valsts informācijas sistēmu departaments iesaka pārliecināties par tajā sniegto datu patiesīgumu, piemēram, piezvanīt uzņēmuma vadītājam. Ja atklāsies viltojums, vēstuli ieteicams iznīcināt un sniegt informāciju attiecīgajām iestādēm.

Маска хакера - Sputnik Latvija
Latvijas hakeris tiek apsūdzēts krāpšanā miljoniem dolāru apmērā

Iepriekš Igaunijā tika sniegts brīdinājums par jauna vīrusa — šantāzista Locky izplatīšanos tīmeklī. Iestādes vietnē uzsvērts, ka briesmas slēpj elektroniskās vēstules, kam piestiprināta zip-datne ar kaitīgu programmatūru. Atverot pielikumu, visas datnes upura datorā tiek šifrētas. To atbloķēšana iespējama, nosūtot naudu uz ekrānā norādīto rēķinu.

Igaunijas valsts informācijas sistēmu departaments iesaka neatvērt aizdomīgas datnes, kas piestiprinātas vēstulē no jums nezināma sūtītāja. Departamenta galvenais analītiķis Anto Veldre paskaidroja, ka aizsardzības pasākumi pret tamlīdzīgiem vīrusiem ir vienkārši: regulāra programmatūras atjaunošana un datu rezerves kopiju izveide. Ja tomēr esat kļuvis par vīrusa upuri, ieteicams vērsties pēc palīdzības.

Ziņu lente
0