Kā rakstāms vārds un uzvārds: Lietuva seko Latvijas piemēram

© Sputnik / Констанция ЖдановскаяLietuvas pases
Lietuvas pases - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas Seims izskatīs likumprojektu, kas paredz vārda un uzvārda ierakstīšanu pasē citā valodā papildu ierakstu nodaļā, bet galvenajā lapā ieraksti tiks veikti lietuviešu valodā.

RĪGA, 1. augusts — Sputnik. Lietuvas iniciatīvas grupa TALKA divu gadu laikā savākusi vairāk nekā 69 tūkstošus parakstu likumprojekta atbalstam, kas nosaka: vārds un uzvārds citā valodā Lietuvas pilsoņa pasē jāieraksta papildu ierakstu nodaļā, vēsta Sputnik Lietuva.

Līdzīgs ārvalstu izcelsmes pilsoņu vārda un uzvārda rakstības variants noteikts arī Latvijā.

Ievērot visu cilvēku tiesības

Pēc TALKA pārstāvju domām, citi vārda rakstības varianti diskriminē Lietuvas pilsoņus. Likumprojekts, kas pieļauj burtus Q, W, X, neņem vērā pārējas diakritiskās zīmes, ligatūras un citas latīņu alfabēta burtu modifikācijas. Cits likums, kas ļauj pārrakstīt vārdu un uzvārdu citā valodā ārvalstnieku dzīvesbiedriem un bērniem, neatbilst citu Lietuvas pilsoņu prasībām.

Латвийский паспорт - Sputnik Latvija
Aizliegtie vārdi

Seimā iesniegti divi likumprojekti par vārda un uzvārda rakstību dokumentos. Viens no tiem paredz, ka Lietuvas pilsoņa vārdu un uzvārdu iespējams rakstīt ar lietuviešu alfabētā neesošiem burtiem pases galvenajā lapā, ja pilsonis uzrādīs avotu, kas pamato nelietuviskā uzvārda variantu. Šādu iespēju iegūtu arī lietuvieši, kuri pēc stāšanās laulībā pieņēmuši ārvalstu pilsoņa — sava dzīvesbiedra — uzvārdu.

Otrs likumprojekts paredz iespēju vārdu un uzvārdu lietuviešu alfabētā neiekļautiem burtiem ierakstīt pases papildu lapā vai personas identifikācijas kartes otrā pusē.

Spēkā esošie normatīvie akti paredz, ka vārds un uzvārds Lietuvas pilsoņu dokumentos tiek rakstīts lietuviešu burtiem.

Latīņu izcelsmes burtu lietojumu vārda un uzvārda oriģinālās formas ierakstīšanai cenšas panākt Lietuvā dzīvojošie poļi un politiķi Varšavā.

Ziņu lente
0