SEB, Nordea un Swedbank uzticas mākslīgajam intelektam

© Sputnik / Sergey Melkonov"Солнечный камень" - Офис Swedbanka
Солнечный камень - Офис Swedbanka - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Swedbank Baltijas klientiem drīz būs iespēja aprunāties ar čatbotu Ņinu – zviedru bankas cer, ka mākslīgais intelekts atvieglos dzīvi bankas darbiniekiem.

RĪGA, 31. jūlijs – Sputnik. Zviedru bankas grasās uzsākt lietot Baltijas tirgū čatbotus ar patīkamām sieviešu balsīm, ziņo Bloomberg.

Deutsche Bank - Sputnik Latvija
DeutscheBank pārtrauc attiecības ar Latvijas bankām

Aīda ir ideāla darbiniece: viņa vienmēr ir laipna, visu laiku mācās un, kā viņa pati saka, "pastāvīgi strādā 24 stundas diennaktī, septiņas dienas nedēļā". Protams, Aīda nav cilvēks, bet virtuālā klientu atbalsta dienesta čatbots, ko izveidojusi viena no lielākajām Zviedrijas bankām SEB AB, lai ļautu darbiniekiem – cilvēkiem vairāk laika veikt sarežģītus uzdevumus. 

Zviedrijas finanšu industrija jau kļuvusi par pionieri tiešsaistes bankingā, tagad tā meklē ceļus, lai uzsāktu izmantot mākslīgo intelektu. Līdztekus Aīdai, Nordea Bank AB izmanto čatbotu Novu Norvēģijas bankas nodaļā. Swedbank AB pulē virtuālās asistentes Ņinas iemaņas. Visām trim būs sieviešu balsis – pētījumi rāda, ka klientiem tas patīk labāk.

Čatbotiem ir piekļuve klientu datu bāzēm, kas viņiem ļauj ātri risināt vienkāršus pieprasījumus. Tas atbrīvo bankas darbiniekiem laiku, lai nodarbotos ar sarežģītākiem jautājumiem – piemēram, izvēlēties klientam hipotekārās kreditēšanas piemērotāko plānu.

Ar laiku Nordea čatbots sāks palīdzēt klientiem, kuri vēlas bloķēt zaudētas kredītkartes, atvērt krājkontus vai saņemt padomus par investīcijām.

Swedbank ēka Rīgā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Swedbank kļuvusi par populārāko zīmolu Latvijas iedzīvotāju vidū

Pēc tam kad zviedru bankas sāka slēgt filiāles un virzīt klientus uz tiešsaistes bankingu, to apmierinātība ar pakalpojumiem ievērojami samazinājās pēdējo divdesmit gadu laikā. Mākslīgais intelekts var palīdzēt to izlabot.

Saskaņā ar neseno mārketinga pētījumu, pastāv liela plaisa starp finanšu pakalpojumiem un padomiem, ko klienti cer saņemt no bankas, un tam, ko viņi saņem realitātē. Čatboti varētu palīdzēt risināt šīs neskaidrības.

Swedbank jau izmanto Ņinu Zviedrijā un gatavojas izlaist to Baltijas tirgos. Banka uzskata, ka šī tehnoloģija ļauj bankas klientiem ātrāk pierast pie jaunā digitālā gadsimta. Piemēram, čatbots var pastāstīt, kā apmaksāt rēķinus internetā.

Ziņu lente
0