Politika

"Nakts vilki" un Lietuvas valsts drošība: cīņa par bērniem

© Sputnik / Igor Zarembo / Pāriet pie mediju bankas"Nakts vilki"
Nakts vilki - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuviešu skolēni apsūdzēti par līdzdalību "Krievijas propagandā" pēc viņu brauciena uz vasaras nometni, taču Krievijas vēstniecība Lietuvā uzskata, ka politika no jauna slāpē saprāta balsi.

RĪGA, 22. jūlijs — Sputnik. Grupas "Nakts vilki" līderis Aleksandrs Zaldostanovs komentēja situāciju, kurā lietuviešu skolēni apsūdzēti par līdzdalību "Krievijas propagandā" pēc viņu brauciena uz vasaras nometni Piemaskavā.

Lietuvas valdības pārstāvji, piemēram, Seima spīkeris Viktors Prancketis ļoti negatīvi reaģēja uz lietuviešu skolēnu braucienu uz Krieviju.

"Viss, lietuviešu rusofobu kungi, nokavējāt! Par vēlu skraidīt! Nu jau bērni ir pavizinājušies ar visiem "Vilkiem" uz motocikliem, pabijuši Zadorožnija muzejā, iepazinušies gan ar ar savas valsts vēsturi, gan ar Krievijas vēsturi, ar Lielo Tēvijas karu. Šie bērni nekad vairs nebūs rusofobi!" — teica Zaldostanovs.

"Varasiestādēm vajadzētu atturēties no tādām misijām. Mēs to neatbalstām," — viņš paziņoja.

Lietuvas Valsts drošības departamenta ģenerāldirektora vietnieks Ķēstutis Budris pavēstīja, ka šajā braucienā jaunieši kļuvuši gan par instrumentu, gan upuriem.

Nakts vilki - Sputnik Latvija
Skolēnus Lietuvā apsūdz par līdzdalību "Krievijas propagandā"

"Tā ir auditorija, ko cenšas sasniegt ar šāda veida pasākumiem un maigām metodēm: daudzveidīgi aģitācijas materiāli, spēcīgu puišu demonstrēšana un tamlīdzīgas, dažkārt šķiet, nevainīgas lietas. Mums jāzina, ka tas ir saistīts ar mums nedraudzīgiem politiskajiem mērķiem un tādas situācijas ir bīstamas. Tas var novest pie provokācijām, kā noticis arī šoreiz," — teica Budris.

Pēc viņa domām, "Nakts vilki" ir organizācija, ko režīms izmanto pret Lietuvu propagandas mērķiem: "Ar organizācijas pūlēm vai izmantojot to kā līdzekli, tiek grauta mūsu vēsturiskā atmiņā, mūsu ārpolitika, galu galā, ar tās starpniecību tiek pausts atbalsts pašreizējai agresijai Eiropā."

Otrpus "propagandas"

Krievijas vēstniecība Lietuvā uzskata, ka politika no jauna apslāpējusi saprāta balsi: "Lietuvas varasiestāžu paziņojumi par Pluņģes pilsētas bērnu brīvdienu "politizēšanu" brālīgās pilsētas Krasnogorskas nometnē, kur viņi cita starpā apmeklēja Lielā Tēvijas kara muzeju un tikās ar baikeru kluba "Nakts vilki" pārstāvjiem, kārtējo reizi liecina, ka vietējie politiķi izmanto jebkuru ieganstu, lai no mušas izpūstu ziloni."

Здание Министерства иностранных дел Российской Федерации. - Sputnik Latvija
Krievijas ĀM brīdina Latvijas varasiestādes atturēties no "virāžām" nelojalitātes meklējumos

Visaginas pilsētas padomes deputāts Dmitrijs Ikoņņikovs (frakcija "Lietuvas poļu vēlēšanu akcija/Kristīgo ģimeņu savienība" un "Krievu alianse") nav saskatījis notikušajā propagandisku zemtekstu: "No patlaban pieejamās informācijas, problēmu "rada" tikai tas, ka bērni no Pluņģes pastāvējuši līdzās Krievijas motocikliem. Ja bija vēl kaut kas — kaut kas svarīgs, baismīgs, kāds "kaitējums Lietuvas valsts pamatiem", publicējiet faktus. Ja bija tikai tikšanās… Jūs taču paši zināt: ja arī kāds mācījies vienā klasē ar noziedznieku, kādz bijis PSKP CK, tik un tā pašlaik sēž Lietuvas Seimā."

Atgādināsim, ka skolēnu grupa no Pluņģes pilsētas Lietuvā saskaņā ar ielūgumu no Krasnogorskas laikā no 1. līdz 12. jūlijam uzturējās vasaras nometnē Piemaskavā. Jauniešu delegācijas vizīte bija ieplānota atbilstoši apmaiņas programmai. Atpūtas laikā lietuviešu skolēni apmeklēja Lielā Tēvijas kara muzeju, savukārt nometnes slēgšanas ceremonijā viņiem bija sarūpēta iespēja tikties ar motokluba "Nakts vilki" pārstāvjiem.

Ziņu lente
0