Daļa Grībauskaite vēlas atstāt Lietuvā amerikāņu Patriot

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasLietuvas prezidente Daļa Grībauskaite
Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas prezidente atzīmēja, ka vēl ir jāsaskaņo visa reģiona aizsardzības spēki, "lai mēs nedublētos tur, kur tas nav vajadzīgs, bet gan papildinātu viens otru".

RĪGA, 21. jūlijs — Sputnik. Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite ceturtdien novēroja NATO GKS starptautiskās mācības Tobruq legacy 2017 Šauļos, kur paziņoja, ka amerikāņu zenītraķešu kompleksus Patriot vajadzētu dislocēt Baltijas reģionā pastāvīgi, informē Sputnik Lietuva, atsaucoties uz RIA Novosti.

Valsts Aizsardzības ministrija atgādinājusi, ka mācības Šauļu apkaimē turpināsies līdz 22. jūlijam. Manevru gaitā Lietuvas GKS pilda NATO gaisa aizsardzības uzdevumus līdz ar sabiedrotajiem.

​Mācību Tobruq legacy 2017 iniciators un organizators ir ASV. Saskaņā ar Lietuvas prezidenta pils sniegto informāciju 2020. gadā NATO starptautiskās mācības Tobruq legacy oganizēs Lietuva.

ASV pirmo reizi Lietuvā izvietoja liela attāluma zenītraķešu kompleksu (ZRK) Patriot - Sputnik Latvija
ASV izvietojušas Lietuvā zenītraķešu kompleksu Patriot

"Atbildes ātrums apdraudējumam no gaisa dažkārt ir ļoti svarīgs, tāpēc patiesībā būtu mērķtiecīgi uzturēt Baltijas reģionā bruņojumu, kas garantētu augstāku drošības līmeni visām mūsu valstīm," — pavēstīja Grībauskaite žurnālistiem.

Viņa atzīmēja, ka vēl ir jāsaskaņo visa reģiona aizsardzības spēki, "lai mēs nedublētos tur, kur tas nav vajadzīgs, bet gan papildinātu viens otru".

NATO GKS mācības notiek Lietuvā, Čehijā un Rumānijā; manevrus vada Apvienoto gaisa kara spēku štābs Rumānijā.

Jūlija sākumā tika parakstīta vienošanās par ZRK Patriot dislokāciju Polijā. Valsts aizsardzības ministrs Antonijs Macerēvičs paziņoja, ka pirmie kompleksi tiks nogādāti Polijā 2022. gadā, bet operatīvo gatavību sistēmas sasniegs 2023. gadā. Polija plāno iepirkt astoņus kompleksus. Šiem mērķiem tiks iztērēti 7,5 miljardi dolāru.

Ziņu lente
0