EP deputāti pieprasa atņemt ES naudu Baltijai nacistu gājienu dēļ

© Sputnik / Oksana DzadanLeģionāru dienas pasākumi Rīgā 2017. gada 16. martā
Leģionāru dienas pasākumi Rīgā 2017. gada 16. martā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Parlamenta deputātu grupa iesaka atņemt Baltijas valstīm ES fondu līdzekļus, ņemot vērā fašistiskā noskaņojuma paplašināšanos šajās valstīs.

RĪGA, 21. jūlijs — Sputnik. Rezolūciju ar aicinājumu ieviest sankcijas pret Baltijas valstīm, ņemot vērā biežās neonacistu akcijas un gājienus, kas tiek organizēti ar varasiestāžu piekrišanu, iesniegs izskatīšanai Eiropas Parlamentā šoruden. Tās iniciatore ir EP frakcija "Eiropas apvienotie kreisi/Ziemeļu kreisie zaļie" (GUE/NGL), vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz avīzi "Izvestija"

Izdevums vēsta, ka deputātu grupa vēlas, lai Brisele nosodītu pasākumus, kas popularizē nacistu ideoloģiju, kā arī ieviestu ekonomiskās sankcijas pret Baltijas valstīm šī iemesla dēļ.

"Eiropas Komisijas sankciju ieviešana pret Baltijas valstīm ir adekvāts pasākums. Piemēram, tām var atņemt Eiropas fondu naudu. Patlaban Brisele ignorē fašistiskā noskaņojuma paplašināšanos Eiropā. Tas attiecas ne tikai uz Baltijas valstīm, bet arī Ukrainu," — pastāstīja frakcijas loceklis, EP komisijas attiecībām ar Krieviju priekšsēdētāja vietnieks Jirži Maštalka.

Viņš uzsvēra, ka rezolūcijas pieņemšanai būs nepieciešams arī citu politisko grupējumu deputātu atbalsts. Pat situācijā, ja iniciatīva netiks apstiprināta, tā kļūs par manāmu politisko žestu, uzskata Maštalka, jo tiem, kas to atteiksies pieņemt, būs jāpaskaidro savs viedoklis un jāpamato, kāpec viņi uzskata, ka nacisms nenes apdraudējumu.

Секретарь Совета безопасности РФ Николай Патрушев - Sputnik Latvija
Krievijas Drošības padomes sekretārs komentējis neonacisma atdzimšanu Baltijā

Ik gadus Rīgā notiek Waffen SS latviešu leģiona bijušo karavīru un viņu piekritēju gājiens. Šogad tajā piedalījās vairāk nekā 2 tūkstoši cilvēku.

Igaunijā regulāri notiek SS veterānu salidojumi, kuru dalībnieki noliek vainagus pie 20. SS grenadieru divīzijas kritušo karavīru pieminekļa, kā arī dāņu, holandiešu un norvēģu SS leģionāru piemiņas zīmēm.

Krievija jau centusies pievērst Eiropas uzmanību vairāku valstu centieniem "ignorēt augošās neonacistiskās tendences un sistemātiskus vandālisma aktus, ka pakļauti Otrā pasaules kara piminekļi un apbedījumu vietas".

"Pazīstamu žēlabu fonā par draudiem liberālajām eiropeiskajām vērtībām mēs vērojam tā saucamo "jēru klusēšanu" sakarā ar valsts atbalstu regulāriem neonacistu maršiem Latvijā. Tas ir kauns Eiropas Savienībai un NATO. Tamlīdzīga rīcība, kas, pēc būtības pieļauj miljoniem bojāgājušo piemiņas apgānīšanu, ignorē Nirnbergas tribunāla lēmumu, ANO Ģenerālās asamblejas rezolūcijas par to, ka nav pieļauljama nacisma glorifikācija," — paziņoja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

Ziņu lente
0