Strasbūras tiesa izskatīs LGBT lietuviešu pāra sūdzību

© REUTERS / Mike BlakeФлаг ЛГБТ на флагштоке
Флаг ЛГБТ на флагштоке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
LGBT pāris vērsies Eiropas Cilvēktiesību tiesā pēc tam, kad viņu kontā Facebook tīklā tika izvietoti aizskaroši komentāri un fotoattēli, bet Lietuvas tiesa nosauca to par sagaidāmu reakciju uz "ekscentrisko uzvedību".

RĪGA, 15. jūlijs — Sputnik. Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) informēja Lietuvas valdību par to, ka izskatīs Lietuvas pilsoņu un Pija Beizara un Manģirda Levicka sūdzību par homofoba rakstura izteicienu interneta telpā gadījumu izmeklējušo tiesībsargājošo institūciju bezdarbību Lietuvā, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz nacionālās LGBT organizācijas vietni.

Prasītāji apgalvo, ka nacionālās tiesas un prokuratūra nelikumīgi neuzsāka izmeklēšanu par sociālajā tīklā Facebook publicētajiem homofobajiem komentāriem. Tādējādi tie pārkāpuši Eiropas Cilvēktiesību konvencijas nolikumus par cieņ[pilnu attieksmi pret privāto dzīvi, tiesības uz efektīvu tiesisko aizsardzību, tiesības netikt diskriminētiem seksuālās orientācijas dēļ.

2014. gada 8. decembrī Pijs un Manģirds publicēja Facebook lapā fotogrāfiju, kurā redzams viņu skūpsts. Foto piesaistījusi vairāk nekā 800 komentārus, kas, pēc prasītāju vārdiem, lielākoties kurināja naidu un vardarbību pret LGBT personām kopumā, bet daži no komentāriem apdraudēja tieši viņus (piemēram, "sadedzināt pi-us", "Gāzes kamerā abus", "Iznīcināt viņus", "Nogalināt" — tādi bija oriģinālie izteicieni).

LGBT asociācija iesniegusi sūdzību Ģenerālprokuratūrā par 31 komentāru, izvietotu publiskā vietā. Sūdzība tika iesniegta pēc Kriminālkodeksa 170. panta, kas aizliedz naida kurināšanu dažādās sociālajās grupās. Sūdzībā tika apgalvots, ka komentētāji atklāti ņirgājas par homoseksuālo orientāciju un atbalsta tās diskrimināciju un vardarbības pielietošanu.

LGBT - Sputnik Latvija
"Netradicionālie" bēgļi: kādas problēmas gaida Eiropā LGBT bēgļus

Pamatojoties uz sūdzību, Ģenerālprokuratūras pārvalde nolēmusi neveikt iepriekšējo izmeklēšanu. Reakcija uz Valsts Augstākajā tiesā iesniegto lēmuma pārsūdzēšanu bija līdzīga. Tiesa secināja, ka "Lietuvas sabiedrības lielākā daļa īpaši ciena tradicionālās ģimenes vērtības. Konstitūcijas 38. pantā teikts, ka ģimene ir sabiedrības un valsts pamats; ģimeni, maternitāti un paternitāti aizsargā valsts […] šajā gadījumā cilvēkam, kurš izvietojis publiskajā telpā divu vīriešu skūpsta attēlu, vajadzēja paredzēt un būt gatavam tam, ka šāda ekscentriskā rīcība noteikti neatbilst dažādiem uzskatiem sabiedrībā".

2016. gada augustā LGBT asociācija iesniegusi prasību Eiropas Cilvēktiesību tiesā par to, ka valsts bezdarbība lietas izmeklēšanā tiek vērsta uz naida kurināšanu un pārkāpj viņu tiesības uz privātās dzīves cieņu un efektīvu tiesisko aizsardzību. 2017. gada jūnijā Eiropas Cilvēktiesību tiesa nolēma izskatīt Lietuvas Republikas valdības lietu un sākt tiesas procesu.

Ziņu lente
0