Wall Street Journal: Krievijas un NATO lidmašīnu bīstamās rotaļas virs Baltijas

© Sputnik / Алексей Даничев / Pāriet pie mediju bankasSu-27
Su-27 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jo tuvāk nāk Krievijas un Baltkrievijas kopīgās mācības "Rietumi 2017", jo lielāks ir nelaimes gadījuma risks bīstamajos lidmašīnu manevros virs Baltijas jūras.

RĪGA, 14. jūlijs — Sputnik. Krievijas un NATO piloti no jauna atsākuši aukstā kara laiku "nervu karu", riskējot ar to, ka incidents varēt izraisīt militāru konfliktu, raksta Wall Street Journal.

Pēdējo trīs gadu laikā ievērojami biežāki kļuvuši lidojumi līdzās pretinieka kuģiem un lidmašīnām. Taktika, ko parasti izmanto spēka demonstrācijai un manevru iemaņu pilnveidošanai, atdzīvinājusi jau puslīdz piemirsto "vanagu un baložu" spēli, ko ilgus gadus spēlēja PSRS un NATO piloti.

Украинский историк, политолог Ростислав Ищенко - Sputnik Latvija
Viedoklis
Bez transpondera galvā

Tā bija riskanta rotaļa: dažkārt lidmašīnas ar grūtībām izvairījās no sadursmēm gaisā, reizēm jūrā sadūrās kuģi. Tagad NATO raizējas par bīstomo rotaļu jauno fāzi un tās sekām.

Baltijas jūra ir nervozās ģeopolitiskās sadursmes galvenā arēna. NATO jaunās dalībvalstis jūtas neomulīgi tuvu Krievijai, bet Krievijas karavīri ir demonstrējuši gatavību izmantot lidmašīnu tuvos kontaktus kā politiskus vēstījumus. Sarunu tonis aizvien paaugstinās.

Global Zero, pētnieku grupa, kas iebilst pret kodolieroču pielietojumu, izanalizējusi 97 rietumvalstu un Krievijas lidmašīnu bīstamas satuvošanās gadījumus no 2014. gada marta līdz 2017. gada aprīlim — vairāk nekā divas trešdaļas incidentu šajā periodā. Līdz 2014. gadam incidenti bija vērojami daudz retāk.

Nesen ASV pārmeta Krievijai, ka 19. jūnijā iznīcinātājs Su-27 centies pārtvert amerikāņu izlūklidmašīnu, pietuvojoties dažu metru attālumā. Divas dienas vēlāk Krievijas televīzijā tika demonstrēts video ieraksts, kurā redzamais poļu F-16 tuvojas Krievijas aizsardzības ministra Sergeja Šoigu lidmašīnai, bet Su-27 izpilda "brīdinājuma manevru". Vēlāk Polija paskaidroja, ka lidmašīna pildījusi NATO misiju.

Министр обороны США Джеймс Маттис и министр обороны Финляндии Юсси Ниинисте - Sputnik Latvija
ASV un Somijas Aizsardzības ministriju vadītāji apsprieda Krievijas "agresiju"

Global Zero apgalvo, ka bīstamos pietuvošanās manevrus biežāk iniciē Krievijas piloti. Dažkārt tas notiekot nejauši, citkārt — nepiesardzības rezultātā, taču reizēm tas notiek ar nodomu demonstrēt spēku. Dažas NATO amatpersonas uzskata, ka Krievijas valdība izmantojot šādas konfrontācijas, lai palielinātu vai samazinātu spriedzi reģionā un liek pilotiem būt piesardzīgākiem vai agresīvākiem. Maskava noraida tamlīdzīgas apsūdzības un norāda, ka tās bruņoto spēku piloti nav vainīgi, jo rietumvalstis iedragā drošību reģionā, paplašinot militāro klātbūtni pie Krievijas robežām.

Krievija un NATO cenšas "mazināt risku" Baltijas reģionā — amatpersonas abās pusēs uzsver, ka progress pārrunās demonstrēs pušu nopietno vēlmi sākt dialogu, neskatoties uz abpusējo neuzticēšanos.

Somija organizēja Krievijas un NATO apspriedi lidojumu drošības jautājumos un ierosināja izmantot transponderus visos lidojumos. NATO ierēdņi par šo ierosinājumu izteicās skeptiski, norādot, ka Krievijas kara lidmašīnas neizmanto transponderus. Arī ASV izlūklidmašīnas tos bieži neieslēdz.

Krievijas un NATO karogi - Sputnik Latvija
Briselē notiek Krievijas un NATO Padomes sēde

Rietumos valda bažas, ka Krievijas un Baltkrievijas kopīgās mācības šoruden, palielinās nelaimes gadījuma risku. Neskatoties uz bažām par potenciālām provokācijām no Krievijas puses, ASV mainījušas savu iznīcinātāju lidojumu grafiku, kas piedalās NATO misijā Baltijas jūras gaisa telpā, lai tie dežurētu citu alianses valstu mazāk pieredzējušo pilotu vietā.

Kad Krievija sāks mācības "Rietumi 2017", Zviedrija organizēs savas mācības "Aurora" Baltijas jūras gaisa telpā, turklāt tajās piedalīsies vairākas NATO valstis.

"Mēs ceram, ka visi saglabās mieru," — teica Somijas aizsardzības ministrs Jussi Nīniste.

Ziņu lente
0