Eksperts: "mežabrāļi" nogalinājuši 80% ebreju Baltijas valstīs

© Sputnik / Владимир ТрефиловKrievijas kara vēstures biedrības direktors Mihails Mjagkovs
Krievijas kara vēstures biedrības direktors Mihails Mjagkovs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas kara vēstures biedrības direktors Mihails Mjagkovs pastāstījis, kas patiesībā veidoja "mežabrāļu" vienības.

RĪGA, 14. jūlijs — Sputnik. "Mežabrāļi", ko NATO slavē savā video ierakstā, nogalinājuši 80% ebreju Baltijas valstīs, aģentūrai RIA Novosti pastāstīja Krievijas kara vēstures biedrības direktors Mihails Mjagkovs.

Viņš atgādināja, ka 1944.-1953.gg. tā saucamie "mežabrāļi" aktīvi cīnījās pret padomju varu Baltijas valstu teritorijā. Daudzi no viņiem iepriekš dienēja SS nacionālajos bataljonos, un Otrā pasaules kara gados, kā arī pēc tam iznīcināja gan civiliedzīvotājus, gan karagūstekņus. Viņu upuru vidū lielākā daļa ir lietuvieši, latvieši un igauņi.

"Hitlera agresijas laikā viņi dienēja nacistiskajos formējumos, apsardzes vienībās, iznīcināja padomju karagūstekņus. Viņi piedalījās Holokaustā: 80% ebreju Baltijas valstīs nogalināti šo kolaboracionistu rokām," — uzsvēra KVB zinātniskais direktors.

Pēc Baltijas republiku atbrīvošanas viņi slēpušies mežos un veikuši teroristiskus un diversiju aktus.

Eksperts minēja baismīgus datus: Lietuvā "mežabrāļi" nogalinājuši un nomocījuši 25 tūkstošus etnisko lietuviešu. Viņi nogalināja arī karavīrus, taču pārsvarā — civiliedzīvotājus, kuru starpā ir arī aptuveni tūkstotis bērnu.

Mežabrāļi - Sputnik Latvija
Mežabrāļi: NATO publicējusi video par latviešu partizāniem

Trešdien NATO publicēja internetā astoņas minūtes ilgu dokumentālo video ierakstu, kurā "mežabrāļi" atainoti kā varoņi, kas tikai cīnījušies par savu valstu neatkarību no Padomju Savienības un izpelnījušies plašu civiliedzīvotāju atbalstu, kuri vēlējušies atjaunot valstiskumu. Video autori atzīmēja, ka "mežabrāļu" gars dzīvo triju Baltijas valstu bruņoto spēku speciālo uzdevumu vienību kareivjos.

Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova kritizēja video ierakstu, kurā NATO iepazīstina ar "mežabrāļiem" kā varoņiem "Šo vēstures kropļojumu, ko NATO apzināti izplata ar mērķi iedragāt Nirnbergas rezultātus, ir jāpārtrauc! Ja šodien Bandera ir varonis, bet "mežabrāļi" — partizāni, kas glābuši Baltiju, kas tad notiks rīt?" — uzsvēra Zaharova.

Diplomāte lūdza nepalikt malā žurnālistus, vēsturniekus un politologus.

Секретарь Совета безопасности РФ Николай Патрушев - Sputnik Latvija
Krievijas Drošības padomes sekretārs komentējis neonacisma atdzimšanu Baltijā

Savu viedokli pauda Krievijas pirmais vicepremjers Dmitrijs Rogozins: "@NATO ieraksts par "mežabrāļiem", kuri nogalina mūsu karavīrus, apstiprina, ka NATO personā mums ir darīšana ar nepiebeigto hitleriešu mantiniekiem."

Iepriekš Lietuvā tika atbrīvots no amata Viļņas mērijas Investīciju un reklāmas nodaļas vadītājs Dariuss Udris atlaists par komentāru Facebook tīklā, kurā viņš paudis šaubas par "lietuviešu partizānu" viedokli, kuri pēckara gados aicināja izrēķināties ar Lietuvas PSR kolhozniekiem un padomju varas pārstāvjiem.

Ziņu lente
0