Lietuva pirks gāzi ASV un glabās to Latvijā

© AFP 2023 / LEX VAN LIESHOUT / ANPSašķidrinātās dabasgāzes transporta kuģis
Sašķidrinātās dabasgāzes transporta kuģis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas gāzes piegādes un tirdzniecības kompānija Lietuvos duju tiekimas parakstījusi līgumu ar ASV uzņēmumu Cheniere Marketing International par sašķidrinātās dabasgāzes piegādi, ko plānots glabāt Inčukalna gāzes krātuvē Latvijā.

RĪGA, 27. jūnijs — Sputnik. Lietuvas uzņēmums Lietuvos duju tiekimas (LDT) un ASV kompānija Cheniere Marketing International noslēguši līgumu par sašķidrinātās dabasgāzes (SDG) iegādi, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties un LDT preses dienestu.

Gāze, kas tiks iepirkta vasaras periodā, ņemot vērā tās zemāko cenu, tiks uzglabāta pazemes gāzes krātuvē Inčukalnā.

Tas būs viens no pirmajiem gadījumiem Baltijas valstīs, kad dabasgāzes piegādātājs izmantos globālo SDG tirgu un gāzes infrastruktūru vienā no Baltijas valstīm.

"To var droši nosaukt par vēsturisku brīdi. Tas apliecina, ka Lietuvai ir iespēja importēt gāzi no visas pasaules un piedāvāt to visam reģionam par konkurētspējīgu cenu. Vēsturisks notikums ir arī tas, ka pirmo reizi caur Klaipēdu ievesto SDG plānots glakbāt Inčukalna gāzes krātuvē Latvijā, kur tikai pirms dažiem mēnešiem tika liberalizēts gāzes tirgus," — paziņoja Lietuvas enerģētikas ministrs Žigimants Vaičūns.

Pirmos kontaktus ar Cheniere Marketing International veidoja kompānija LITGAS (pieder Lietuvos energija), kas parakstīja lkomerciālu līgumu par SDG 2015. gada februāra beigās.

Gazprom, gāzes urbuma veidošana - Sputnik Latvija
Eiropas un ASV gāzes karš

"Izmantojot uzkrāto pieredzi, mēs sekmīgi paplašinām iegādes ģeogrāfiju, piesaistot Lietuvai jaunus SDG piegādātājus. Tā ir daļa no mūsu pastāvīgās tieksmes optimāli diversificēt piegāžu avotus, ekspluatējamās tirgus iespējas, kā arī sezonas cenu svārstības. Tas ļauj Lietuvos dujų tiekimui piedāvāt konkurētspējīgas cenas un elastīgus piegāžu noteikumus klientiem no Lietuvas un citām Baltijas valstīm," — skaidroja uzņēmuma ģenerāldirektors Mants Mikalajūns.

Informācija par "konkurētspējīgo" gāzes cenu netiek sniegta.

Iepriekšējais LDT kontrakts ar citu kompāniju no ASV — Koch Supply & Trading — beidzās ar skandālu. Toreiz ASV firma nopirka (uz papīra) Norvēģu piegādātāja gāzi un, pieskaitījusi procentus, tūlīt par pārdeva to lietuviešiem, kuri ilgu laiku apgalvoja, ka tā esot "amerikāņu gāze". Šī iemesla dēļ opozīcija Lietuvā pieprasa jaunā darījuma pārbaudi jautājumā, vai arī šajā gadījumā gāze "no ASV" nenāk no Norvēģijas, kas faktiski nozīmēs pārmaksu par piegādāto SDG no Lietuvas budžeta, kas nonāks amerikāņu pārpircēju kabatās.

Ziņu lente
0