Lietuvā komentēta ASV atteikšanās no Parīzes nolīguma

© Sputnik / Виктор ТолочкоLietuvas ārlietu ministrs Lins Linkēvičs
Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkēvičs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ceturtdien ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja par valsts atkāpšanos no Parīzes nolīguma klimata pārmaiņu jomā. Šo lēmumu komentējusi arī Lietuvas Ārlietu ministrija un Apkārtējās vides ministrija.

RĪGA, 4. jūnijs — Sputnik. Lietuvas oficiālās aprindas paudušas nožēlu par to, ka ASV atkāpjas no Parīzes nolīguma klimata jomā, informē Sputnik Lietuva, atsaucoties uz valsts Ārlietu ministriju.

Ceturtdien prezidents  Donalds Tramps paziņoja par lēmumu atkāpties no Parīzes nolīguma, jo tas bijis "ārkārtīgi negodīgs" no ASV viedokļa un varējis kaitēt valsts ekonomiskajām interesēm un ļautu kļūt bagātākām citām valstīm, piemēram, Indijai un Ķīnai. Parīzes nolīguma vietā prezidents ierosināja parakstīt jaunu vienošanos, kas būs taisnīgāka pret lielāko ekonomiku pasaulē.

Maskavas Valsts universitātes ASV pētniecības fonda direktors Jurijs Roguļovs - Sputnik Latvija
Eksperts: izmeši atmosfērā ASV ieņem otro vietu pasaulē – pēc Ķīnas

Komentējot ASV vadītāja lēmumu, Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkēvičs paziņoja, ka Lietuva nožēlo ASV lēmumu un pauda pārliecību par to, ka tiks rasta iespēja ASV nākotnē piedalīties kopējos lēmumos, kas saistīti ar klimata izmaiņu seku kontroli pasaulē.

Trampa lēmumu komentēja arī apkārtējās vides ministra vietnieks Martins Norburs. Pēc viņa domām, Savienoto Valstu lēmums par izstāšanos no Parīzes nolīguma klimatisko izmaiņu jomā dāvā pārējām valstīm ieganstu apvienoties un apliecināt vienošanās priekšrocības.

Ministra vietnieks piebilda, ka lielākā daļa valstu līderu saprot: Parīzes nolīgums klimata pārmaiņu jomā nav paredzēts tikai klimata nestabilitātes jautājuma risināšanai. Klimata izmaiņas ir saistītas arī ar resursu nodrošināšanas garantijām, zaudējumiem pilsētas infrastruktūrai, kā arī lauksaimniecību un migrāciju, kas var ievērojami pieaugt, atzīmēja Norbuts.

Parīzes nolīgums parakstīts ANO vispārējās konvencijas par klimata pārmaiņām ietvaros, kas regulē pasākumus ogļskābās gāzes līmeņa samazināšanai atmosfērā no 2020. gada. Vienošanās sagatavota Kioto protokola vietā un parakstīta 2016. gada aprīlī ANO galvenajā mītnē. Dokumentu parakstīja 175 valstis, tostarp — Krievija, ASV, Indija un Ķīna. Lietuva vienošanos ratificēja 2016. gada nogalē.

Ziņu lente
0