Eiropas Komisijas pārstāvis gaisa balonā vērtē BelAES laukuma izvietojumu

© Sputnik / Виктор ТолочкоBaltkrievijas AES būvdarbi. Foto no arhīva
Baltkrievijas AES būvdarbi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Komisijas vicepriekšsēdētājs enerģētikas jautājumos Marošs Ševčovičs līdz ar Lietuvas enerģētikas ministru Žigimantu Vaičūnu no gaisa iepazinušies ar Baltkrievijas AES izvietojumu.

RĪGA, 25. maijs — Sputnik. Eiropas Komisijas vicepriekšsēdētājs enerģētikas jautājumos Marošs Ševčovičs, kurš ieradies vizītē Viļņā, otrdien devās lidojumā ar gaisa balonu, lai iepazītos ar Baltkrievijas teritorijā būvējamās etomelektrostacijas izvietojumu, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz Lietuvas Enerģētikas ministrijas paziņojumu.

Iestāde informē, ka otrdienas vakarā lidojumā ar gaisa balonu Marošs Ševčovičs personīgi iepazinies ar Baltkrievijas AES izvietojumu. Eirokomisāru pavadīja Lietuvas enerģētikas ministru Žigimants Vaičūns.

Панель управления БелАЭС, архивное фото - Sputnik Latvija
Baltkrievija un "Rosatom" parakstījuši plašu sadarbības programmu darbā pie BelAES

Iepriekš Ševčovičs paziņojis, ka ES nevar aizliegt BelAES ražotās elektroenerģijas importu — visi enerģijas importa aizliegumi jāizvērtē atbilstoši PTO normām.

Atgādināsim, ka BelAES tiek celta ar Krievijas līdzdalību netālu no Astravjecas pilsētas Baltkrievijā — 50 kilometru attālumā no Viļņas. Staciju veidos divi energobloki, kuru kopējā jauda sasniedz 2400 MW. Pirmā bloka ekspluatācijas sākums paredzēts 2019. gadā, bet otrs bloks darbu sāks 2020. gadā.

Celtniecībai izraudzīts projekts AES-2006 — Krievijā izstrādāts tipveida jaunākās paaudzes atomstacijas projekts "3+" ar uzlabotiem tehniskajiem un ekonomiskajiem rādītājiem, kas atbilst mūsdienu drošības normām, dabas aizsardzības un sanitāri higiēnisko normu prasībām.

Astravjecas AES. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Lietuvas prezidente uzskata Astravjecas AES par Krievijas ģeopolitisko projektu

Lietuva izsaka pretenzijas par BelAES jau kopš brīža, kad Minskā tika pieņemts lēmums par tās celtniecību, norādot, ka stacija it kā nebūšot pietiekami droša. Viļņa ierosinājusi noteikt BelAES ražotās elektroenerģijas iegādes liegumu ES. Baltkrievija informē, ka AES būs atbilstoša augstākajiem drošības standartiem.

Baltkrievijas Ārkārtas situāciju ministrija sāka gatavoties BelAES drošības nodrošināšanai gandrīz tūlīt pēc tam, kad tika pieņemts lēmums par stacijas celtniecību. 2010. gadā Smoļenskas AES notika pirmās mācības sadarbībā ar speciālistiem no Krievijas. Šī gada rudenī Baltkrievijas ĀSM organizēs kārtējās mācības kopā ar kolēģiem no Krievijas.

Ziņu lente
0