Igaunijas uzņēmējs apsūdz valdību ekonomiskā katastrofā

© Foto : PIX1861Diagramma
Diagramma - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras vadītājs Tomass Lumans izdarījis dažus asus paziņojumus, vainojot politiķus un ierēdņus par biznesam kritisko situāciju valstī.

RĪGA, 10. aprīlis — Sputnik. Igaunijas politiķi vada valsti pretī katastrofai, norādīja Igaunijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Tomass Lumans ikgadējā pavasara ballē Tallinā, raksta Sputnik Igaunija.

Pārmaiņas pārmaiņu dēļ

Pēc Lumana teiktā, par jauno realitāti valstī kļūst situācija, kad pārmaiņas notiek pašu pārmaiņu dēļ, un tas tiek uzskatāms par atslēgu panākumam.

"Vismaz Igaunijas politikā tā notiek. Tiek uzskatīts, ka galvenais, lai motors darbojas, un nav nozīmes, uz kurieni brauks mašīna. Kaut grāvī, galvenais — ka tik ar lielu troksni," — teica Lumans.

Viņš atzīmējis, ka, ņemot vērā topošos grozījumus nodokļu likumdošanā, un izmaiņas budžeta politikā, Igaunijā izveidojusies diezgan kritiska situācija uzņēmējiem. Pēc Lumana teiktā, valsts vēlas novirzīt patērētāju neapmierinātību tieši uz biznesu, ieviešot veselu virkni nodokļu, piemēram, nodokli "saldumiem", automašīnām un iepakojumam.

"Vilks — tas ir vilks, bet ekoloģiskais nodoklis automašīnām — tas ir automobiļu nodoklis, un ķīlas ienākumu nodoklis — īstenībā tas ir daļējs ienākuma nodoklis uzņēmējdarbībai, ko ievieš koncerniem," — teica Lumans.

Nosaukt lietas īstajos vārdos

Sieviete rapša laukā - Sputnik Latvija
Latvijas iedzīvotāji apmierināti ar savu dzīvesvietu vairāk nekā igauņi un krievi

Viņš uzskata, ka valstij vajadzētu godīgi pateikt, ka apgrozījuma nodoklis, ko palielina, lai segtu ar nodokli neapliekamā minimuma pieaugumu, patiesībā ir patēriņa nodoklis.


"Taču nē, negrib teikt, jo katrs patērētājs uzreiz pēc pirmā veikala apmeklējuma redzēs, ka valsts pieprasa pavisam citu procentu," — komentēja uzņēmējs.

Lumans aicinājis politiķus nosaukt lietas īstajos vārdos, bet uzņēmējus — pieprasīt no varas un ierēdņiem konkrētus paskaidrojumus, kādi iemesli izraisījuši kādas izmaiņas. Lumans atgādinājis, ka Tirdzniecības un rūpniecības kamera pirmo reizi vēsturē iesūdzējusi tiesā valsti par termiņu pārkāpšanu brīdinājumiem par izmaiņām likumdošanā.

 

Ziņu lente
0