Tiesa Igaunijā atteikusies izskatīt nepilngadīga bērna prasību

CC BY 2.0 / Rae Allen / ThemisTaisnās tiesas dieviete Temīda
Taisnās tiesas dieviete Temīda - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas valsts tiesa atteikusies pieņemt izskatīšanai nepilngadīgā Artūra Žukova advokātes sūdzību. Uz bērnu attiecināti viņa tuvinieku parādi.

RĪGA, 1. aprīlis — Sputnik. Igaunijas Valsts tiesa 27. martā noraidījusi nepilngadīgā Artūra Žukova sūdzību. Viņa advokāte apņēmusies iesniegt prasību Eiropas Cilvēktiesību tiesā, vēsta Sputnik Igaunija.

Sūdzība, kurā advokāte apstrīd nepilngadīga bērna iekļaušanu solidāro atbildētāju grupā lietā par zaudējumiem, tika iesniegta Valsts tiesā 2017. gada 23. februārī.

Kā vēstīja Sputnik Igaunija, dzīvoklis, kurā Artūrs mita kopā ar vecmāmiņu un vectētiņu, tika pārdots izsolē, ņemot vērā parādu bankai. Taču ģimene vēl trīs gadus pēc pārdošanas darījuma mita šajā dzīvoklī, līdz nekustamā īpašuma jaunais īpašnieks — firma Eesti Investorite Grupp OÜ izstādīja Artūra ģimenei rēķinu par peļņu, kas nav gūta, izīrējot dzīvokli.

Tiesa nostājās firmas pusē un iekļāva parādnieku sarakstā ne tikai Žukovu ģimenes pieaugušos locekļus, bet arī bērnu, kurš nevarēja pieņemt lēmumus ne par kredītu, ne dzīvokļa ieķīlāšanu, ne arī par dzīvesvietas izvēli. Taču uz tiesas lēmuma pamata tiesu izpildītājs arestējis zēna bankas kontu līdz ar nelielo naudas summu, kas tajā glabājās.

Pirms tam tiesa noraidīja bērna prasību piešķirt bezmaksas advokātu viņa interešu aizsardzībai. 29. martā Igaunijas Advokātu asociācija savā mājaslapā publicēja atsauci uz materiāliem Artūra Žukova lietā, uzsverot, ka tiesas šajā lietā nav sniegušas valsts tiesisko palīdzību un nav izvērtējušas tiesisko pamatu nepilngadīgā iekļaušanai solidārās atbildības lietā. Asociācija atgādināja, ka visiem bērniem ir tiesības saņemt valsts tiesisko aizsardzību.

Advokāte ir apņēmusies iesniegt prasību Eiropas Cilvēktiesību tiesā

Cenšoties aizsargāt bērna intereses, Artūra tante Veronika Žukova vērsās pie tiesību kanclera, vadošajiem sabiedriskajiem darbiniekiem un sabiedriskajās organizācijās, kuru darbība skar bērnu interešu aizstāvību.

Beidzot Bērnu Aizsardzības savienība sameklēja Artūram advokāti — Ene Ahasa bija gatava par simbolisku maksu aizstāvēt viņa intereses tiesā un iesniedza prasību Igaunijas Valsts tiesā.

27. martā tiesneši Henns Jikss, Ants Kulls un Villu Kive pieņēma lēmumu noraidīt Artūra Žukova lietas izskatīšanu.

Veronika Žukova paskaidroja, ka advokāte Ene Ahasa iecerējusi cīnīties tālāk. Viņa plāno iesniegt atkārtotu prasību Valsts tiesā, kurā advokāte sīki aprakstīs katru pretenzijas punktu. Ja tiesa atkal atteiksies izskatīt lietu, advokāte iesniegs tiesā prasību pret valsti, kurā pārkāptas bērna tiesības saņemt tiesisku aizsardzību. Vēl viena prasība tiks nosūtīta Eiropas Cilvēktiesību tiesai ar lūgumu atbrīvot bērnu no parāda atmaksas pieprasījuma.

Ziņu lente
0