Polijas Seims pieņēmis likumu par kanāla izbūvi pāri Baltijas strēlei

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasReliktu koki Baltijas jūras krastā
Reliktu koki Baltijas jūras krastā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Polijas Seims atbalstījis pāri Baltijas strēlei būvējamā kanāla projektu, par spīti apšaubāmajiem ekonomiskiem ieguvumiem un iespējamo kaitējumu reģiona ekoloģijai.

RĪGA, 25. februāris — Sputnik. Seima deputāti ar balsu vairākumu pieņēma Polijas valdības izstrādāto likumu par kanāla būvniecību pāri Baltijas strēlei.

Zemes strēle Baltijas jūrā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Kā iegriezt Maskavai. Polija gatavo ekoloģisko katastrofu Baltijas jūrā

2016. gada maijā Polijas valdība pieņēmusi lēmumu par kanāla būvniecību pāri Baltijas strēlei, kas savienos Kaļiņingradas un Gdaņskas līčus un ļaus lieliem kuģiem ienākt Polijas ostā Elblongā. Projekta vērtība tiek lēsta ap 880 miljoniem zlotiem, būvdarbi sāksies 2018. gadā, un to plānots pabeigt četru gadu laikā.

Iepriekš Polijas valdība pieņēma likumu, saskaņā ar kuru kanāls nepieciešams valsts drošības nodrošinājumam. Polijas jūras saimniecības ministrijas vadītāja vietnieks Gžegožs Vitkovskis apgalvoja, ka kanāla izbūve būšot noderīga ne tikai Elblongai, bet arī Polijas austrumu kaimiņiem.

"Elblongas osta pēc kuģu kanāla izveides kļūs par piekto Polijas jūras ostu pēc Ščecinas, Svinoujsces, Gdiņas un Gdaņskas. Mēs visi gūsim no tā labumu. Ja Krievijas Federācija vēlas, tā arī gūs labumu," — viņš klāstījis.

Eksperti uzskata, ka ekonomiskais ieguvums no kanāla ir apšaubāms, bet kaitējums dabai — reāls. Piemēram, ES atsakās finansiāli atbalstīt projektu ekologu protestu dēļ. Baltijas strēle ir putnu pieturvieta migrācijas laikā, šeit aug aptuveni 20 Sarkanajā grāmatā reģistrētas augu sugas.

Ziņu lente
0