Politika

Lietuvas prezidente uzskata Astravjecas AES par Krievijas ģeopolitisko projektu

© Sputnik / Виктор ТолочкоAstravjecas AES. Foto no arhīva
Astravjecas AES. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite uzsvērusi, ka Lietuvas pienākums ir jebkādā veidā apturēt BelAES projektu un "aizsargāt savu elektroenerģijas tirgu".

RĪGA, 24. februāris — Sputnik. Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite paziņojusi, ka Baltkrievijas atomelektrostacija, kuras būvdarbi turpinās netālu no Lietuvas robežas, esot Krievijas ģeopolitiskais projekts, vēsta RIA Novosti.

"Šo projektu, BelAES, traktēju kā Krievijas ģeopolitisko projektu, kas vērsts pret Lietuvu. Iespēja šantažēt un izdarīt spiedienu pret Lietuvu, kā arī traucēt mums sinhronizēties ar Rietumiem," — Grībauskaite klāstīja žurnālistiem.

Pēc viņas domām, Lietuvas pienākums ir jebkādā veidā apturēt BelAES projektu un "aizsargāt savu elektroenerģijas tirgu".

"Mūsu pienākums ir strādāt un politiski nepārprotami uzskatīt projektu par ģeopolitisku un Lietuvai nelabvēlīgu," — viņa piebilda.

Строительство Белорусской АЭС в Островце - Sputnik Latvija
Politika
Baltkrievijas AES apmeklēs vēl viena IAEA misija

Baltkrievijas AES tiek celta ar Krievijas līdzdalību netālu no Astravjecas, 50 kilometru attālumā no Viļņas. Staciju veidos divi energobloki, kuru kopējā jauda sasniegs 2400 MW. Pirmā bloka ekspluatācijas sākums ieplānots 2019. gadā, otrais energobloks darbu sāks 2020. gadā.

Lietuva izvirza pretenzijas AES jautājumā jau kopš brīža, kad Minskā tika pieņemts lēmums par tās celtniecību. Pretenziju pamatā ir apsvērumi, ka stacija nebūšot pietiekami droša. Baltkrievija jau ir informējusi, ka jaunceļamā atomelektrostacija projektēta saskaņā ar augstākajiem drošības standartiem. Janvārī Baltkrievijā strādāja Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) misija, kuras eksperti paziņoja, ka valdība ņēmusi vērā visus iespējamos draudus stacijas projektēšanas posmā.

Lietuva iebilst arī pret elektroenerģijas piegādēm no BelAES uz Eiropas Savienību. Tiesa, ES šī iniciatīva nav radusi atbalstu.

Ziņu lente
0