Igauņu deputāts pastāstījis, kas varētu glābt valsts tranzīta nozari

© Sputnik / Владимир Песня / Pāriet pie mediju bankasТаллин, Эстония
Таллин, Эстония - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas parlamentā tika apspriesta situācija valsts tranzīta nozarē. Sēdē piedalījās Rīgikogu Ekonomikas un finanšu komisija un tranzīta nozares pārstāvji.

RĪGA, 15. februāris — Sputnik. Sarežģīto situāciju, kas izveidojusies tranzīta nozarē Igaunijā, būtu iespējams risināt, uzlabojot attiecības ar Krieviju, pavēstīja Igaunijas parlamenta Ekonomikas un finanšu komisijas priekšsēdētājs Mihails Staļnuhins, informē RIA Novosti.

Igaunijas parlamentā tika apspriesta situācija valsts tranzīta nozarē. Sēdē piedalījās Rīgikogu Ekonomikas un finanšu komisija un tranzīta nozares pārstāvji.

Mihails Staļnuhins uzsvēra, ka valsts politikā jāņem vērā ekonomiskie aspekti.

"Valstiskās domāšanas pamatā nav jāliek bailes no kaimiņa un gatavošanās karam. Valstiskās domāšanas pamatā jābūt spējai atzīt savas kļūdas un pateikt, ka pārāk bieži citu valstu un tautu, piemēram, Ukrainas intereses mums ir svarīgākas nekā mūsu pašu uzņēmumu un lauksaimnieku intereses," – deputāta teikto citē parlamenta preses dienests. 

Politiķis uzsvēra, ka "valstiskā domāšana ir spēja no jauna atsākt normālu attiecību veidošanu ar austrumu kaimiņu (Krieviju – red.)", par ko "runā visi tranzīta nozares pārstāvji". Staļnuhinu atbalstīja arī Ekonomikas komisijas priekšsēdētāja vietnieks Tomass Kivimegi. "Signālos austrumu kaimiņam dažas lietas varēja palikt arī noklusētas," – viņš atgādināja un piebilda, ka būtu nepieciešams samazināt infrastruktūras ekspluatācijas tarifus.

Igaunijas parlamenta Valsts aizsardzības komisijas priekšsēdētājs Hanness Hanso - Sputnik Latvija
Igaunija atgādina Latvijai un Lietuvai par aizsardzības izdevumu palielināšanas nepieciešamību

Sēdē iesniegtais audita uzņēmuma PricewaterhouseCoopers pētījums liecina, ka laikā no 2005. līdz 2015. gadam starptautiskie pārvadājumi Igaunijā samazinājušies aptuveni par 50%. Ostu kravu apgrozījums šajā periodā krities par 26%, bet dzelzceļa kravu apgrozījumi par 68%.

Februāra sākumā Igaunijas Statistikas departaments publicēja valsts uzņēmuma "Eesti Raudtee" (Igaunijas dzelzceļš) darbības rezultātus 2016. gadā. Šie dati liecina, ka uzņēmuma kravu apgrozījums pērn sasniedzis 25,4 miljonus tonnu. Tas ir sliktākais rādītājs pēdējo 20 gadu laikā.

Krievijas un Igaunijas sarežģītās politiskās attiecības ietekmē ekonomiskos sakarus, kas ik gadus sarūk aizvien vairāk. Šī tendence īpaši skārusi dzelzceļa un jūras pārvadājumus. Dzelzceļa kravu apgrozījuma samazināšanās notikusi naftas un naftas produktu tranzīta apjoma krituma rezultātā.

Ziņu lente
0