Gripas ievērojamās izplatības dēļ Igaunija lūgusi palīdzību medikamentu nodrošināšanā

© Sputnik / Александр Кряжев / Pāriet pie mediju bankasFarmaceitiskie preparāti un termometrs temperatūras mērījumiem. Foto no arhīva
Farmaceitiskie preparāti un termometrs temperatūras mērījumiem. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas VM pārstāvis Illars Kaljumee norādījis, ka par epidēmiju Igaunijā vēl netiek runāts, lai gan gripas izplatība ir pārsniegusi plānoto apjomu. Slimnieku skaits pagājušās nedēļas beigās sasniedza 2500 un kopumā šai sezonā reģistrēti 23 gripas izraisīti nāves gadījumi.

RĪGA, 6. februāris — Sputnik. Saslimstība ar gripu Igaunijā izvēršoties neplānotā apjomā, kaimiņzeme lūgusi palīdzību citām valstīm, arī Latvijai, medikamentu nodrošināšanā, vēsta LETA, atsaucoties uz laikrakstu "Diena".

Plānojot zāļu iegādi, Igaunijas Veselības ministrija (VM) ņem vērā iepriekšējo gadu pieredzi. Pērn gripas sezona sākusies mēnesi vēlāk nekā šogad, turklāt bijusi krietni zemāka ārstu aktivitāte zāļu izrakstīšanā. Tagad medikamentu krājumi plānoti atbilstoši, tomēr sākuši izsīkt, vēsta "Diena".

Вакцинация против гриппа - Sputnik Latvija
Gripa atklāj sezonu: vakcīnu Latvijā pietiks visiem

Igaunijā pretgripas līdzekļus iepērk valsts, Latvijā šādas kārtības nav — zāļu pieejamību mazumtirdzniecībā nodrošina attiecīgo zāļu ražotāji un zāļu lieltirgotavas, kas ieved nepieciešamo medikamentu klāstu un apjomu, tāpēc līdzīga situācija ar zāļu izsīkumu ir mazāk iespējama.

Pagājušajā nedēļā Igaunijas kolēģi vērsās ar lūgumu pie VM saistībā ar pretgripas medikamentu iespējamo piegādi no Latvijas. Ņemot vērā abu valstu veselības aprūpes sistēmas atšķirības, palīdzība izpaudās kā Latvijas farmācijas kompānijas pārstāvniecības, kura var piegādāt noteiktu apjomu medikamentu Igaunijai, laikrakstam paskaidroja Latvijas VM pārstāvis Oskars Šneiders.

Kaimiņzemes VM pārstāvis Illars Kaljumee laikrakstam norādījis, ka, par epidēmiju Igaunijā vēl netiek runāts, lai gan gripas izplatība ir pārsniegusi plānoto apjomu. Slimnieku skaits pagājušās nedēļas beigās sasniedza 2500 un kopumā šai sezonā reģistrēti 23 gripas izraisīti nāves gadījumi.

"Pavisam ierasta gripas sezona, es pat teiktu, ka situācija ir mierīga. Esam sasnieguši augstākos rādītājus, manuprāt, situācija vairs nepasliktināsies. Lai gan bija nelieli sarežģījumi ar medikamentiem, nu mēs situāciju kontrolējam. Pateicamies arī Latvijai par sniegto palīdzību," — saka Kaljumee un piebilst, ka zāļu krava no mums Igaunijā ieradusies pagājušajā ceturtdienā.

"Patiesībā tas, ka mums radās konkrētu medikamentu trūkums, ir iepriecinoša ziņa," — piebilst Kaljumee. "Proti, zāles, kas draudēja visai drīz izbeigties, ir medikaments, ko izraksta pacientiem pašā slimības sākuma posmā, lai apstādinātu tālāku vīrusa izplatību. Mēs jau vairākus gadus mācījām saviem ārstiem, lai tie biežāk izrakstītu konkrēto medikamentu, un beidzot tas ir rezultējies reālā darbībā. Pēc mūsu datiem, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, ārstu aktivitāte šā medikamenta izmantošanā ir palielinājusies teju piecas reizes," — viņš skaidro.

Лекарственные препараты и градусник для измерения температуры - Sputnik Latvija
Epidemiologs: Latvijā aug saslimstība ar gripu

Attiecībā uz medikamentu pieejamību Latvijā atbilstoši Zāļu valsts aģentūras sniegtajai informācijai pretgripas medikamentu nodrošinājums ir pietiekams un zāļu piegādes tiek plānotas laikus.

Jau ziņots, ka Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) pirms divām nedēļām Latvijā izziņoja gripas epidēmijas sākumu. Pēdējā gripas monitoringa nedēļā novērota būtiska slimības izplatības intensitātes palielināšanās — kopumā 2,5 reizes.

Šajā gripas sezonā Latvijā slimība prasījusi astoņu cilvēku dzīvības. Kā norāda SPKC, mirušajiem cilvēkiem bijušas sirds un asinsvadu, elpceļu, nieru un citas hroniskas saslimšanas. Kopumā no gripas šajā sezonā mirušas četras sievietes un trīs vīrieši. Visi cilvēki bijuši vecumā virs 60 gadiem.

Ziņu lente
0