Politika

Lietuvas Seims vēlas ierobežot lobistu apmeklējumus parlamenta telpās

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Seima Valsts pārvaldes un pašvaldību komitejas priekšsēdētājs Povils Urbšis uzskata, ka pēc vairākiem skaļiem korupcijas skandāliem politiķi sākuši vairīties no kontaktiem ar biznesa pārstāvjiem.

RĪGA, 1. februāris — Sputnik. Lietuvas Seima valde vēlas ierobežot lobistu iespējas apmeklēt parlamentu, vēsta LETA, atsaucoties uz avīzes "Lietuvos žinios" sniegto informāciju.

Kā skaidrojusi Seima vicespīkere, valdošās Zemnieku un zaļo frakcijas deputāte Rima Bašķiene, tādējādi tiks mēģināts mazināt lobistu ietekmi uz deputātiem.

"Teikšu atklāti — lobisti, īpaši pirms Ziemassvētkiem, bija vienkārši pārplūdinājuši Seimu, cenšoties pārliecināt jaunos deputātus un izklāstīt savas intereses," — viņa stāstījusi.

"Deputāti vērsās pie Seima valdes un lūdza — "esiet tik labi, varbūt varat viņus apturēt". Tādēļ mēs apsveram tādu variantu, ka atbildību par katru lobista vizīti, kurš lūdz pastāvīgu caurlaidi, būtu jāuzņemas konkrētām parlamenta komitejām."

Pēc vicespīkeres teiktā, tiek arī apsvērta doma, ka asociēto struktūru pārstāvji varētu iekļūt Seimā ar vienreizēju caurlaidi, nevis "piestaigāt katru dienu".

Данила Козловский в фильме Викинг - Sputnik Latvija
"Vikings": kā kņazs Vladimirs kaitē Lietuvas nacionālajai drošībai

"Seims ir darbavieta. Šurp nāk tie, kas Seimā strādā pastāvīgi. Cienījamie lobisti Seimā ikdienā nestrādā, tādēļ sliecamies uzskatīt — ja viņiem jāierodas uz konkrētu pasākumu, tad lai atbildīgā komiteja vai atsevišķs deputāts izraksta caurlaidi. Tādā gadījumā mēs zināsim, kurš pie kura gājis un kas par šo apmeklējumu uzņēmies atbildību, vairs nebūs publisko un privāto interešu sadursmju, viss kļūs skaidrs un caurskatāms," — spriedusi politiķe, kas parlamentā strādā jau ceturto pilnvaru termiņu.

Seima zaļzemnieku frakcijas deputātam, Valsts pārvaldes un pašvaldību komitejas priekšsēdētājam Povilam Urbšim radies iespaids, ka pēc vairākiem skaļiem korupcijas skandāliem, kas satricinājuši Lietuvu, pēdējā laikā politiķi sākuši vairīties no kontaktiem ar biznesa pārstāvjiem.

"Liekas, ka Lietuvas politiķi gribētu bēgt un slēpties no uzņēmējiem, lai kliedētu jebkādas aizdomas par iespējamām savtīgām attiecībām. Manuprāt, uzņēmēju un politiķu attiecības jāpadara skaidrākas, novēršot tādas aizdomas. Citās valstis taču politiķi sasaista uzņēmēju intereses ar valsts interesēm," — sacījis deputāts.

Tikmēr Lietuvas Rūpnieku konfederācijas prezidents Roberts Darģis izteicies, ka nesaprot iemeslus, kādēļ Seimu iecerēts "norobežot ar žogiem".

"Tieši asociēto struktūru pārstāvji parlamentu apmeklē sabiedrības interesēs — mēs runājam galvenokārt par ekonomikas stiprināšanu, valstij nepieciešamajiem darbiem. Ja Seims iztēlojas, ka tikai tas viens var nodarboties ar tiesību aktu izstrādi, bet pilsoņiem šajā procesā nevajadzētu piedalīties, šādu nostāju atliek vienīgi nožēlot," — viņš norādījis.

Viņam piebalsojis Lietuvas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektors Dans Arlausks. "Īstajiem lobistiem, kuri pārstāv noteiktas intereses, tādi lēmumi tikai pavērs jaunas iespējas, jo viņi šādiem kontaktiem izraudzīsies nomaļākas vietas, kur viņus neviens neredzētu. Mums tāda slepenība nav vajadzīga — gribam atklāti ierasties Seimā un izklāstīt savu nostāju," viņš uzsvēris.

Ziņu lente
0