"Vikings": kā kņazs Vladimirs kaitē Lietuvas nacionālajai drošībai

© Foto : FilmDirectionFXДанила Козловский в фильме "Викинг"
Данила Козловский в фильме Викинг - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc Lietuvas Seima viedokļa, filma par to, kā kņazs Vladimirs X gadsimtā ieņēmis Bizantijas pilsētu Korsuņu, rada informatīvos draudus.

RĪGA, 27. janvāris – Sputnik. Lietuvas Seima deputāte Radvile Morkunaite-Mikuleniene paziņojusi, ka Krievijā uzņemtā mākslas filma "Vikings" esot politisks projekts un varot kaitēt Lietuvas nacionālajai drošībai, vēsta Sputnik Lietuva.

"Vikings" ir vēsturiska mākslas filma, ko uzņēmis režisors Andrejs Kravčuks. Filma vēsta par Novgorodas kņazu Vladimiru Svjatoslaviču, kurš nāca pie varas Krievzemē X gadsimtā. Filmas pamatā ir notikumi, kas aprakstīti "Pagājušo gadu vēsturē". Filmas pirmizrāde notika 2017. gada 6. janvārī, Lietuvā tā nonāca nomā 2017. gada 24. janvārī.

Morkunaite, uzstājoties Seimā, pievērsa uzmanību Nacionālās drošības jaunajai stratēģijai, kura mēģinājumus izkropļot vēsturisko atmiņu uzskata par vienu no informācijas draudiem, kas kaitē valsts nacionālajai drošībai.

"Mēs nevaram ignorēt to, ka informācijas karš ir nedemokrātiskās kaimiņu valsts oficiālā stratēģija un viņi izmanto dažādas metodes," – atgādināja Morkunaite.

Pēc viņas vārdiem, Vladimira Putina uzslava, ko viņš izteicis filmas "Vikings" autoriem, un petīcija, kas ierosināta Krievijā pret filmu, "varēja pievērst uzmanību tam, ka tas nav tik daudz kino, cik politisks projekts."

Morkunaite paziņoja, ka šī filma uzņemta ar mērķi "attaisnot Krimas aneksiju un apliecināt Krimas vēsturisko un likumīgo piederību Krievijai."

Korsuņu ieņēma, taču atdeva

Sputnik lūdza "Vikinga" režisoru Andreju Kravčuku komentēt Lietuvas parlamenta deputātes izteikumus. Par Lietuvas deputātu sašutumu, kas vērsts pret viņa filmu, režisors Kravčuks uzzināja no mums un bija ļoti pārsteigts.

Кадр из мультфильма Маша и медведь - Sputnik Latvija
Lietuvas politologs konstatējis Kremļa propagandu seriālā "Maša un Lācis"

"Dīvaini ir uzklausīt tamlīdzīgas atsauksmes, — teica režisors. – Lieta tāda, ka filma "Vikings" nekādā gadījumā nebija un nav nekāds politiskais pasūtījums. Tā neīsteno ne valsts, ne arī jebkādu citu politiku, kas varētu apdraudēt jebkuru valsti. Mēs runājam par X gadsimtu, par Kijevas Krievzemi, par kņazu Vladimiru, kurš iepazīst pareizticību. Nesaprotu, kā tas var kaitēt Lietuvas valstij."

Apsūdzība par "Krimas aneksijas attaisnošanu" viņu milzīgi izbrīnīja.

"Jā, kņazs Vladimirs filmā aplenca Korsuņas pilsētu, — apstiprināja režisors. – Taču par to stāstīts arī hronikā. Turklāt vēlāk kņazs Vladimirs atdeva pilsētu Bizantijai. Tāpēc patiešām ir ļoti dīvaini uzklausīt visas šīs pretenzijas."

Andrejs Kravčuks sarunā piebilda, ka Lietuvā "Vikings" ir guvis pietiekami labus panākumus.

Ziņu lente
0