Šauļos piezemējušies Nīderlandes GKS iznīcinātāji

© Sputnik / Алексей Куденко / Pāriet pie mediju bankasEurofighter Typhoon
Eurofighter Typhoon - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Holandieši ar iznīcinātājiem F-16 Fighting Falcon nomainīs Francijas karavīrus, kuri iepriekš apsargāja Baltijas valstu gaisa telpu.

RĪGA, 3. janvāris — Sputnik. Vakar Šauļu aviobāzē Lietuvā piezemējās četri Nīderlandes GKS iznīcinātāji F-16 Fighting Falcon, kuri no 5. janvāra sāks pildīt NATO gaisa policijas misiju Baltijas valstīs, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz Lietuvas Aizsardzības ministrijas sniegto informāciju.

NATO gaisa policijas misiju Baltijas valstīs pildīs aptuveni 120 Nīderlandes GKS karavīri. Šī ir trešā misija, ko viņi pilda Baltijas valstīs.

Pirmā no tām sākās 2005. gadā ar iznīcinātājiem F-16 Fighting Falcon Šauļu aviobāzē, otrā – Malborkas bāzē Polijā ar iznīcinātājiem F-16 Fighting Falcon.

Franču daudzmērķu iznīcinātājs Rafal Vidusjūrā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Francijas iznīcinātāji Mirage 2000 ieradīsies Lietuvas GS aviobāzē

Francijas karavīrus, kuri četrus mēnešus sargāja Lietuvas, Latvijas un Igaunijas gaisa telpu ar četriem iznīcinātājiem Mirage 2000, oficiāli nomainīs Nīderlandes GKS kontingents ar iznīcinātājiem F-16 Fighting Falcon.

Kontingenta maiņas ceremonija notiks ceturtdien Šauļos.

Igaunijā gaisa policijas misiju turpinās īstenos Vācijas GKS kontingents ar četriem iznīcinātājiem Eurofighter Typhoon.

Baltijas valstu rīcībā nav lidmašīnu, kas būtu piemērotas gaisa telpas patrulēšanai, tāpēc no 2004. gada aprīļa (kopš valstu iestāšanās NATO) gaisa telpu rotācijas kārtībā patrulē Ziemeļatlantijas alianses valstu lidmašīnas, kas dislocētas Lietuvā, Zokņu lidostā, 4 km attālumā no Šauļiem, un Emari aviobāzē – tā kopš 2014. gada nodrošina papildu laukumu NATO lidmašīnu dislokācijai.

Ziņu lente
0