Tiesa Igaunijā aizliegusi tēvvārdus

© Sputnik / Вадим АнцуповIgaunijas pase. Foto no arhīva
Igaunijas pase. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ANO rekomendācijas un Eiropas Padomes izsniegtais dokuments nav ļāvis Igaunijas pilsonim ierakstīt pasē tēvvārdu – Tallinas apgabaltiesa pieņēmusi lēmumu par to, ka tēvvārdi neatbilst valsts tiesiskajai sistēmai.

RĪGA, 11. novembris — Sputnik. Tallinas apgabaltiesa nav grozījusi Tallinas administratīvās tiesas lēmumu, ar kuru Policijas un robežsardzes departamenta atteikums ierakstīt tēvvārdu Igaunijas pilsoņa pasē atzīts par tiesiski atbilstošu, vēsta Sputnik Igaunija.

Подписание документов - Sputnik Latvija
Likums par krievu vārdu aizliegumu iestrēdzis Tieslietu ministrijā

2014. gadā Igaunijas tiesībsargājošā centra "Kitež" direktors Mstislavs Rusakovs saņēma ANO Rasu diskriminācijas izskaušanas komitejas sagatavoto dokumentu, kurā Igaunijas valstij tika ieteikts īstenot pasākumus ar mērķi apmierināt mazākumtautību pašidentifikācijas vajadzības, piemēram, sekmējot tēvvārda izmantošanu esošo administratīvo pasākumu ietvaros.

Vispārējās konvencijas par nacionālo minoritāšu aizsardzību 11. pants nosaka, ka valstis, kas ratificējušas konvenciju, apņemas atzīt jebkuras pie mazākumtautībām piederošas personas tiesības lietot savu uzvārdu (patronīmu), vārdus un tēvvārdu mazākumtautības valodā, kā arī oficiāli atzīt to atbilstību saskaņā ar attiecīgo valstu tiesisko sistēmu paredzētajiem noteikumiem. Visas trīs Baltijas valstis minēto konvenciju ir ratificējušas.

Pēc tam Mistislavs Rusakovs iesniedza lūgumu izsniegt jaunu Igaunijas pilsoņa pasi, pievienojot lūgumu par tēvvārda iekļaušanu pasē līdztekus vārdam un uzvārdam. Igaunijas Pilsonības un migrācijas departaments atteicās iekļaut dokumentā tēvvārdu, atsaucoties uz valdības lēmumu par personu apliecinošo dokumentu izsniegšanas kārtību.

Latvijas Saeima. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Saeima aizliegusi krieviem Latvijā mainīt tautību

Sakarā ar atteikumu tika iesniegta sūdzība Tallinas administratīvajā tiesā, kuras lēmums nebija labvēlīgs prasītājam. Rusakovs vērsās nākamajā tiesu instancē — apgabaltiesā, kas savukārt atstāja pirmās instances lēmumu negrozītu.

Rusakovs informēja: tiesa savu lēmumu pamatojusi ar to, ka tēvvārda oficiāla atzīšana apdraud valsts tiesisko sistēmu. Apgabaltiesa piekrita administratīvajai tiesai, jo starptautiskās normas jāpiemēro saskaņā ar vietējo likumdošanu un tikai gadījumā, ja tās nav pretrunā vietējām normām.

"Tiesisko normu hierarhija nosaka, ka starptautisko normu nozīme ir lielāka, taču tiesas Igaunijā, kas apsargā nacionālo valsti, bieži atkāpjas no šī principa," — piebilda Rusakovs.

Viņš apliecināja, ka apgabaltiesas lēmums tiks pārsūdzēts, un gadījumā, ja lieta netiks izlemta Igaunijas līmenī, kas jau esot acīmredzams, viņš vērsīsies starptautiskajās iestādēs.

Patlaban Latvijas pasē tēvvārdu iespējams ierakstīt kā otro vārdu, taču pagaidām vēl nav zināms, vai šī iespēja saglabāsies, kad tiks pieņemts Likums par personas vārda ieraksta maiņu, ko pašlaik izskata Saeima.

Ziņu lente
0