Bēgļus Lietuvā iemācījuši runāt krieviski un apmētājuši ar akmeņiem

© Sputnik / Boris Vdovenko / Pāriet pie mediju bankasЛагерь беженцев "Табановце" в Македонии около македоно-сербской границы
Лагерь беженцев Табановце в Македонии около македоно-сербской границы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas pilsētā Ruklā, kur izvietots īslaicīgās izmitināšanas centrs, bēgļi nav uzņemti viesmīlīgi: vietējie iedzīvotāji vairākkārt uzbrukuši sievietēm un pusaudžiem no Sīrijas un Irākas.

RĪGA, 4. novembris – Sputnik. Par bēgļiem Lietuvā nepriecājas – problēmu nākas risināt ministriju līmenī.

Bēgļi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
BBC: M&S fabrikās Turcijā strādāja nepilngadīgie Sīrijas bēgļi

Aptauju rezultāti liecina, ka 46% lietuviešu kategoriski nevēlas redzēt bēgļus savā valstī. Arī Lietuvas varas iestādes nesteidz risināt migrācijas krīzi uz sava rēķina: Lietuva uzņēmusies divu gadu laikā uzņemt 1105 bēgļus no Sīrijas, Irākas un Eritrejas, taču pusgada laikā nogādājusi valstī tikai 27 bēgļus. Eiropas Komisija pat stādījusi Lietuvai piemēru – Latviju un Igauniju, kuras bēgļus uzņem daudz aktīvāk. 

Bēgļi, kam tomēr izdevies nokļūt Lietuvā, nokļūst bēgļu uzņemšanas centrā Ruklā. Šis lēmums ir neveiksmīgs no visiem viedokļiem. Pirmkārt, centrā uzturas ne tikai bēgļi, bet arī nelikumīgie migranti no Ukrainas un Baltkrievijas, kuri jaunpienācējiem ātri vien iemāca krievu valodu.

Pie tam Rukla ir neliela pilsēta (2 tūkstoši iedzīvotāju), to ieskauj armijas daļas un Gaižiūnu poligons. Darbu atrast nav viegli pat vietējiem – Lietuvas iekšlietu ministrs Tomass Žilinskis lēš, ka tur dzīvo 70% antisociālu ģimeņu.

Не от нашего имени! - демонстрация против приема беженцев - Sputnik Latvija
Vācijā notikusi bēgļu un nacionālistu sadursme

Šo neglaimojošo viedokli Ruklas iedzīvotāji apstiprināja darbos. 19. oktobra vakarā Ruklā divām sievietēm no Sīrijas un Irākas, kuras stūma ratiņus ar mazu bērnu uzbruka jaunieši, kuri neļāva viņām iet tālāk, sagrāba aiz drēbēm un vienai no viņām salauza brilles. Pēc šī incidenta apmēram 30 centra iemītnieku vīriešu gatavojas doties meklēt uzbrucējus. Nav zināms, ar ko tas viss būtu beidzies, ja Ruklā nebūru ieradušies policisti un sabiedriskās drošības dienests. Pēc tam noticis vēl viens incidents: vietējie jaunieši apmētājuši akmeņiem divus četrpadsmitgadīgus sīriešu pusaudžus atceļā no skolas. Bēgļiem izsaukta ātrā medicīniskā palīdzība, notikuma vietā ieradusies policija.

Pēc uzbrukumiem Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkēvičs bija spiests atgādināt valsts iedzīvotājiem par nepieciešamību cienīt vienam otru, kā arī ar nožēlu konstatēja, ka abas reizes konflikts nav izcēlies bēgļu vainas dēļ.

Kauņas policijas priekšnieks Daris Žukauskis solīja organizēt tikšanos ar Ruklas vietējiem iedzīvotājiem, lai aicinātu viņus izturēties iecietīgāk.

Ziņu lente
0