Igaunijas prezidente sola ar krievvalodīgajiem sarunāties krieviski

© REUTERS / INTS KALNINSКерсти Кальюлайд
Керсти Кальюлайд - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunā Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida vēsta, ka Austrumviru apriņķī, kur lielākā daļa iedzīvotāju ir krievvalodīgie, viņa centīsies runāt iedzīvotāju dzimtajā valodā.

RĪGA, 10. oktobris — Sputnik. Jaunā Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida uzskata igauņus un krievus par vienas kopienas locekļiem un vēlas ar valsts krievvalodīgajiem iedzīvotājiem sarunāties viņu dzimtajā valodā, vēsta RIA Novosti.

"Es ticu, ka mēs esam viena kopiena. Mēs visi esam Igaunijas iedzīvotāji. Uzmanība jāpievērš tam, kas mūs apvieno, nevis tam, kas mūs šķir," – teica jaunā valsts vadītāja Igaunijas televīzijas un radio kompānijas ERR programmā "Aktuālā kamera".

Керсти Кальюлайд. - Sputnik Latvija
Igaunijā par prezidenti ievēlēta sieviete

Kersti Kaljulaida uzsvēra, ka personīgi sarunājoties ar Austrumviru apriņķa iedzīvotājiem, kuru lielākā daļa ir krievvalodīgie, viņa centīsies runāt krievu valodā.

"Citiem vārdiem sakot, mēs visi esam Igaunijas iedzīvotāji, un es nevēlos noteikt principiālas atšķirības, sarunājoties ar Austrumviras, Sāremā vai Veru iedzīvotājiem. Tikai, sarunājoties ar cilvēkiem, kuru dzimtā valoda nav tāda pati kā manējā, es centīšos runāt viņu valodā, protams, ja vien es to pratīšu," – paziņoja Kaljulaida.

Iepriekš Kersti Kaljulaida pārstāvēja valsti Eiropas Revīzijas palātā. Šodien viņa nodos zvēstestu parlamentā un oficiāli sāks pildīt valsts vadītājas pienākumus.

Prezidents Igaunijā tika ievēlēts uz pieciem gadiem. Pirmo reizi šajā krēslā sēdīsies sieviete. Lai izcīnītu uzvaru vēlēšanās Rīgikogu 3. oktobrī, pretendentam bija jāsaņem vismaz divas trešdaļas deputātu balsu – 68 balsis no 101. Par Kaljulaidu balsoja 81 deputāts. Viņa bija vienīgā kandidāte valsts vadītāja postenim. Balsošanas laikā 17 biļeteni tika nodoti neaizpildīti, un trīs deputāti sēdē nepiedalījās.

Ziņu lente
0