Lietuvas dzelzceļi apdraud Rail Baltica

© Sputnik / Yuri Lashov / Pāriet pie mediju bankasDzelzceļa luksofors. Foto no arhīva
Dzelzceļa luksofors. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Līgumu par projekta Rail Baltica īstenošanu parakstījušas astoņas no deviņām Baltijas valstu organizācijām – Lietuvas dzelzceļi to uzskata par neizdevīgu. Šī iemesla dēļ Lietuva un līdz ar to arī viss projekts kopumā var zaudēt ES finansējumu.

RĪGA, 8. oktobris — Sputnik. Eiropas Inovācijas un tīklu izpildaģentūra (INEA) nekavējoties veiks "Ral Baltica" projekta pārskatu, jo Lietuva vilcina tā finansēšanas un īstenošanas modeļa apstiprināšanu.

Rail Baltica. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Rail Baltica izmaksās Baltijas valstīm piecus miljardus eiro

Baltijas valstu kopuzņēmuma "RB Rail" preses sekretāre Ilze Rassa informēja aģentūru LETA par to, ka ES Transporta un mobilitātes ģenerāldirektorāts paziņojis RB Rail, ka pēc Eiropas Komisijas domām, netiek izpildīti priekšnoteikumi līdzfinansējuma otrās daļas saņemšanai projekta realizācijas vajadzībām.

30. septembris bija termiņš, līdz kuram Baltijas valstu deviņām organizācijām bija jāparaksta līgums par projekta "Rail Baltica" finansēšanas un īstenošanas nosacījumiem. To parakstījušas visas ieinteresētās puses, izņemot Lietuvas dzelzceļu — "Lietuvos geležinkeliai".

Lietuvai ir neizdevīgi

Valsts kontrolētā uzņēmuma Lietuvos geležinkeliai vadītājs Stasis Dailidka paziņoja, ka uzņēmumam ir neizdevīgi parakstīt līgumu par konkursa iepirkumiem Rail Baltica vajadzībām, jo tas uzliks saistības atbildēt par kopuzņēmuma RB Rail kļūdām. Dailidka apgalvo, ka parakstīs līgumu, ja pilnvaras izsniegs uzņēmuma valde, taču darīs visu iespējamo un brīdinās, ka dzelzceļniekiem līgums nav izdevīgs.

Šveices ražotāja Stadler vilciens Valgas stacijā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Uz priekšu: šodien Baltijas valstis parakstīs "Rail Baltica" līgumu

Dailidka pieminēja vēl vienu būtisku aspektu- RB statyba, Lietuvos gelezinkeliai meitas uzņēmums nepieder valsts Satiksmes ministrijai, tāpēc nevarēs piedalīties konkuros projekta ietvaros.

Stasis Dailidka pavēstija, ka projekts Lietuvā varētu izmaksāt aptuveni 2,8 miljardus eiro, no kuriem 15% — 450 miljonus finansēs Lietuvos gelezinkeliai (ja 85% līdzekļu piešķirs Eiropas Savienība).

Eiropas Komisija ir neapmierināta

Eiropas Komisija (EK) uzskata, ka Lietuva, kuras uzņēmums nav parakstījis līgumu, iespējams, ir pārkāpusi normu, kas nosaka, ka finansējuma saņēmēji un ES dalībvalstis dara visu iespējamo ES līdzfinansēto kopprojektu izpildei. Pašlaik apdraudēti ir Lietuvai piešķirtais līdzfinansējums 320 miljonu eiro apmērā.

Ģenerāldirektorāts paziņoja, ka INEA nekavējoties izvērtēs projekta progresu un izskatīs finansējuma atlikšanas, samazināšanas, atmaksas vai pārtraukšanas iespējas. INEA uzdots apturēt pārrunas ar Lietuvu par projekta izpildes otrā posma finansēšanas saņemšanu. 10. oktobrī RB Rail vadība apspriedīs sākto procedūru ar INEA pārstāvjiem.

Latvija ir satraukta

Dzelzsceļš. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
ES var atņemt naudu, kas bija piešķirta Rail Baltica finansēšanai

Lietuvas rīcība, vilcinoties ar "Rail Baltica" tālāko virzību, var apdraudēt visu projektu, aģentūrai LETA atzina satiksmes ministrs Uldis Augulis.

Augulis uzsvēra, ka spēles noteikumi ir vienādi visiem. Latvija un Igaunija savu darbu ir izdarījušas, taču Lietuva turpina kavēties, tādējādi potenciāli apdraudot visu projektu. Pēc viņa vārdiem, Lietuva netiek galā ar savām iekšējām procedūrām, kas, iespējams, saistīts arī ar priekšvēlēšanu laiku kaimiņvalstī.

Ministrs paskaidroja, ka situācijā, ja Lietuva zaudēs tai piešķirtos līdzekļus, tie varētu tikt pārdalīti Latvijai un Igaunijai, kas savas saistības projektā pilda. Vienlaikus nevar izslēgt, ka šādā gadījumā Lietuva varētu "no "Rail Baltica" nolekt vispār".

Augulis pavēstīja, ka Satiksmes ministrija ir satraukta par notikumu attīstību un turpinās sekot, kā noritēs AS "RB Rail" turpmākās pārrunas ar atbildīgajām ES institūcijām.

Dzelzceļa maģistrāles Rail Baltica projekts, kas savienos Tallinu, Rīgu, Kauņu, Varšavu un Berlīni, ir lielākais Baltijas valstu infrastruktūras projekts. Pašlaik tā kopējie izdevumi tiek vērtēti 5 miljardu eiro apmērā.

Ziņu lente
0