Latvija un Lietuva nolēmušas sinhronizēt iepirkumus aizsardzības jomā

© Sputnik / Sergey MelkonovLatvijas armijas bruņutransporteris Pērkons. Foto no arhīva
Latvijas armijas bruņutransporteris Pērkons. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas un Lietuvas aizsardzības ministri vienojušies apspriesties par iepirkumiem aizsardzības jomā, lai abu valstu bruņoto spēku ekipējums un bruņojums būtu savietojams.

RĪGA, 16. septembris — Sputnik. Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis un Lietuvas aizsardzības ministrs Jozs Oleks, tiekoties Marijampolē (Lietuva) parakstīja komunikē par aizsardzības iepirkumu sinhronizēšanu.

Saskaņā ar Aizsardzības ministrijas pārstāves Dainas Ozoliņas stāstīto aģentūrai LETA, Bergmanis norādīja, ka šī dokumenta parakstīšana ir vēsturisks notikums, jo īpaši pēc Baltijas valstīm nozīmīgajiem Varšavas samita lēmumiem.

Lietuvas karogs - Sputnik Latvija
Lietuvas Aizsardzības ministriju pieķēra krāpniecībā ar valsts iepirkumiem

"Mēs stiprināsim sadarbību, lai mūsu bruņoto spēku ekipējums un bruņojums būtu savietojams ne tikai Latvijas un Lietuvas, bet arī visa reģiona ietvaros," — norādīja aizsardzības ministrs.

Komunikē par iepirkumu sinhronizāciju aizsardzības jomā paredz informācijas apmaiņu par aizsardzības spēju attīstību un ar to saistītajiem iepirkumiem, organizēt tikšanās un pārrunas ar piegādātājiem, kā arī seminārus par plašākām sadarbības iespējām.

Abās valstīs nākas saskarties ar mīklainiem un amizantiem gadījumiem, kas saistīti ar iepirkumiem aizsardzības jomā. Piemēram, Latvija Lielbritānijā iegādājās pārāk vecus un dārgus BTR, bet Ķīnā — sapieru lāpstiņas, kas saliecās pēc pirmās lietošanas. Savukārt Lietuvā vēl joprojām tiek izmeklēta lieta par nažu, caurduru un sadales dēļu iegādi armijas vajadzībām par cenu, kas astoņkārt pārsniedz tirgus cenas.

Ziņu lente
0