Igaunijas gatavojas prezidentūrai ES un pārdomā iespēju atcelt pret Krieviju vērstās sankcijas

© Sputnik / Владимир Сергеев / Pāriet pie mediju bankasФлаги России и ЕС
Флаги России и ЕС - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas premjers Tāvi Reivass uzskata, ka sankcijas pret Krieviju varētu atcelt 2017. gada otrajā pusē, ja tiks izpildīti Minskas protokoli.

RĪGA, 8. augusts – Sputnik. Konflikts Krievijas un Ukrainas starpā netiks aizmirsts, kad Igaunija kļūs par ES Padomes priekšsēdētāju, Sputnik Igaunija.

Igaunijas premjers Tāvi Reivass pastāstīja, kādu politiku plāno īstenot valsts, vadot ES Padomi 2017. gada otrajā pusē.

Флаг Бельгии на башне замка графов Фландрии в Генте. Архивное фото - Sputnik Latvija
Beļģu deputāts aicina atcelt pret Krieviju vērstās sankcijas

Lēmums par to, ka Igaunijas prezidentūra sāksies pusgadu agrāk, tika pieņemts pēc Brexit. Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja paziņoja, ka Lielbritānija atsakās no ES padomes priekšsēdētāja pienākumiem, kas tai bija jāuzņemas 2017. gada otrajā pusē, jo Lielbritānijas valdība "ir ļoti aizņemta pārrunās par izstāšanos no ES."

Reivass uzskata, ka Eiropas biznesa neapmierinātība ar sankcijām situāciju neietekmēs: "Ukrainas neatkarībai nevar būt cenas," — teica Igaunijas premjers, taču piebilda, ka jautājums par sankcijām tiks izskatīts, ja Krievija sāks izpildīt Minskas vienošanās.

Iepriekš Krievijas vēstnieks Igaunijā Aleksandrs Petrovs informēja, ka igauņu uzņēmēji nav apmierināti ar sankciju pagarināšanu.

"Ievērojami Igaunijas biznesa pārstāvji stāsta, ka ierobežojošie pasākumi kaitē Igaunijas ekonomikai. Pērn preču apgrozījums krities vairāk nekā par 30%," — sacīja Petrovs.

Ekonomiskās sankcijas pret Krieviju tika ieviestas 2014. gada 1. augustā uz gadu, 2014. gada septembrī tās tika paplašinātas, bet šī gada jūlijā – pagarinātas līdz 2017. gada 31. janvārim. Tika ievests embargo jauniem līgumiem par apbruņojuma, kā arī dubulto nolūku preču un tehnoloģiju importu un eksportu no ES uz Krieviju.

Посол Российской Федерации Александр Петров. - Sputnik Latvija
Igaunijas uzņēmēji nav apmierināti ar Krievijas sankciju pagarināšanu

Sankcijas skāra Krievijas valsts banku un naftas nozari. Eiropas investoriem aizliegts izsniegt jaunus kredītus piecām lielākajām finanšu institūcijām — Sberbank, VTB, Gazprombank, Rosseļhozbank un Vņešekonombank — uz laiku, ilgāku par 30 dienām, kā arī pirkt to akcijas un bondus ar apgrozības termiņu, kas pārsniedz 30 dienas.

Sankciju pasākumu ietvaros virknei Krievijas kompāniju tika ierobežota piekļuve ES kapitāla tirgiem, tostarp "Rosņeft", "Transņeft" un "Gazprom ņeft". Turklāt ir aizliegta dziļūdens izpētes iekārtu piegāde un pakalpojumu sniegšana dziļūdens naftas ieguves darbos Arktikā un slānekļa naftas atradnēs Krievijas teritorijā. ES noteica sankcijas arī Krievijas aizsardzības sektoram un aizliedza Eiropas kompānijām piegādāt dubulto nolūku produkciju deviņiem Krievijas uzņēmumiem.

Ziņu lente
0