Lētais alkohols no Latvijas apdraud igauņu veselību

© Foto : AlexTikhomirovКоньяк в бокалах
Коньяк в бокалах - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igauņu kompānijas sākušas tirgot alkoholu Latvijas pierobežas rajonos, lai izvairītos no lielās akcīzes. Alkohola ražotāju un importētāju savienības rīcībā esošie dati liecina, ka pārrobežu tirdzniecības rezultātā valsts budžetam garām paslīdējuši 15-20 miljoni eiro.

RĪGA, 19. jūlijs — Sputnik. Igaunijas veselības un darba ministrs Jevgēņijs Osinovskis nosūtījis vēstuli finanšu ministram Svenam Sesteram, kurā paudis bažas par augošo alkohola pārrobežu tirdzniecības intensitāti. Viņš paskaidroja, ka tās rezultātā minimizēsies paaugstinātās alkohola akcīzes ietekme uz Igaunijas iedzīvotāju veselību. Turklāt Osinovskis piezīmēja, ka Igaunijas budžets zaudē nodokļu ieņēmumus, informēja aģentūra BNS.

Stiprie alkoholiskie dzērieni. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Igaunijas alkohola nestie ienākumi nonākuši Latvijā

Vēstulē Osinovskis norāda, ka vismaz viens Igaunijā reģistrēts uzņēmums ir atklājis Latvijas teritorijā netālu no robežas divus alkoholisko dzērienu veikalus.

"Šī biznesa modeļa mērķis ir izvairīties no lielas akcīzes un līdz ar to nopelnīt vairāk, sagraujot Igaunijas politiku veselības aprūpes jomā. Manuprāt, minētais gadījums ir sociāli bezatbildīgas uzvedības piemērs," – raksta Osinovskis finanšu ministram adresētajā vēstulē.

"Turklāt esam saņēmuši informāciju par to, ka alkohols ar zemu akcīzi tiek iepirkts lielos daudzumos tālākai tirdzniecībai igauņu sabiedriskās ēdināšanas un tirdzniecības uzņēmumos. Tamlīdzīgas darbības neatbilst likuma prasībām," – paskaidroja Osinovskis.

Igaunijas veselības un darba ministrs vērsās pie finanšu ministra ar lūgumu informēt Sociālo lietu ministriju par to, ko nodokļu un muitas departaments ir paveicis šajā situācijā un kādus soļus šajā jautājumā spers Finanšu ministrija.

Iepriekš tika ziņots, ka Igaunija nav saņēmusi 15-20 miljonus eiro no akcīzes un alkohola apgrozības nodokļa, jo Alkohola ražotāju un importētāju savienības dati norāda, ka līdz jūnija beigām aptuveni 18% Igaunijas iedzīvotāju izdzerto alkoholisko dzērienu ir nopirkti Latvijā.

Alkohola ražotāju un importētāju savienības izpildirektore Nele Peila norādīja, ka viņi visiem spēkiem cenšas informēt Igaunijas varas iestādes par to, cik nopietna ir šī problēma.

"Alkohola pierobežas tirdzniecība Latvijā  ar katru mēnesi rada arvien nopietnāku nodokļu problēmu, — teikts savienības preses relīzē. – Kopš janvāra pārdošanas apjomi pierobežas veikalos Latvijā ik mēnesi dubultojas, un Igaunija šogad nav sāņēmusi 15-20 miljonus eiro nodokļos ar ko aplikts alkohols."

Valdība uzskata, ka alkohola iegādes apjomu krišanās oficiālajās tirdzniecības vietās liecina par alkohola patēriņa strauju mazināšanos Igaunijā, taču tā ir kļūda, brīdina Peile. Viņa atzīmēja, ka patiesais iemesls ir meklējams pierobežas alkohola tirdzniecības apjomu izaugsmē.

Ziņu lente
0